Arheolozi otkrivaju najveće paleolitsko nalazište pećinske umetnosti u istočnoj Iberiji

Arheolozi otkrivaju najveće paleolitsko nalazište pećinske umetnosti u istočnoj Iberiji

Arheolozi su otkrili veliko paleolitsko nalazište pećinske umetnosti, verovatno najvažnije pronađeno na istočnoj iberijskoj obali u Evropi.

Više od 100 drevnih slika i gravura, za koje se smatra da su stare najmanje 24.000 godina, pronađeno je u pećini dugoj 500 metara u „Cova Dones“ ili „Cueva Dones“ – lokalitetu koji se nalazi u Miljaresu blizu Valensije u Španiji.

Lokalitet pećine je dobro poznat meštanima i često ga posećuju planinari i istraživači, ali postojanje paleolitskih slika nije primećeno sve dok istraživači sa univerziteta u Saragosi i Alikanteu (Španija) nisu bili povezani sa arheologijom na Univerzitetu Sautempton (U.K.) , napravio je uzbudljivo otkriće u junu 2021.

Nalazi studije o pećinskoj umetnosti, koji naglašavaju njen pravi značaj, sada su objavljeni u časopisu Antikuiti.

Dr Aitor Ruiz-Redondo, viši predavač praistorije na Univerzitetu u Saragosi (Španija) i istraživački saradnik na Univerzitetu Sautempton (U.K.) komentariše: „Kada smo videli prvog naslikanog auroha [izumrlog divljeg bika], odmah smo to priznali Iako je Španija zemlja sa najvećim brojem paleolitskih pećinskih umetničkih nalazišta, većina njih je koncentrisana u severnoj Španiji.Istočna Iberija je oblast gde je do sada dokumentovano malo ovih nalazišta.

„Međutim, stvarni ‘šok’ shvatanja njegovog značaja došao je mnogo nakon prvog otkrića. Kada smo započeli pravilno sistematsko istraživanje, shvatili smo da se suočavamo sa velikim nalazištem pećinske umetnosti, poput onih koje se mogu naći drugde u Kantabrijskoj Španiji, na jugu Francuska ili Andaluzija, ali to potpuno nedostaje na ovoj teritoriji“.

Istraživački tim dr Ruiz-Redondo, dr Virdžinija Barsijela-Gonzales, viši predavač praistorije na Univerzitetu Alikante (Španija) i dr Ksimo Martorel-Briz, istraživački saradnik na Univerzitetu Alikante (Španija), su mukotrpno do sada je dokumentovao više od sto motiva ili dizajna na Cova Dones.

Veliki broj motiva i raznovrsnost tehnika u njihovom stvaranju čine pećinu najvažnijim paleolitskim pećinskim umetničkim lokalitetom na istočnoj mediteranskoj obali Iberijskog poluostrva. U stvari, verovatno je reč o paleolitskoj pećini sa najvećim brojem motiva otkrivenih u Evropi od Atkurre (Bizkaia), 2015. godine.

Studija ističe da postoji najmanje 19 potvrđenih životinjskih prikaza, uključujući košute, konje, aurohove i jelene. Neobično je da je većina slika napravljena od gline.

Dr Aitor Ruiz-Redondo objašnjava: „Životinje i znakovi su prikazani jednostavnim povlačenjem prstiju i dlanova prekrivenih glinom po zidovima. Vlažno okruženje pećine učinilo je ostalo: ‘slike’ su se sušile prilično sporo, sprečavajući delove pećine. glina od brzog pada, dok su ostali delovi bili prekriveni slojevima kalcita, koji su ih sačuvali do danas“.

Iako je slikarstvo u glini poznato u paleolitskoj umetnosti, primeri njegove upotrebe (ili očuvanja) su retki. U Cueva Dones, međutim, to je glavna tehnika.

Istraživači kažu da su njihova istraživanja u ranoj fazi i da još uvek ima mnogo oblasti za ispitivanje i panela za dokumentovanje – tako da će verovatno otkriti više umetnosti u narednim godinama.