Nedostaci kineske ekonomije mogli bi da ugroze Tajvan

Nedostaci kineske ekonomije mogli bi da ugroze Tajvan

Ekonomsko usporavanje Kine moglo bi da poveća rizik da Peking preduzme vojnu akciju prema Tajvanu, rekao je u ponedeljak republikanski predsednik komiteta američkog Kongresa za Kinu, praveći kontrast sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom, koji je rekao da je to je manje verovatno.

Bajden je u nedelju nazvao kineske ekonomske probleme „krizom“ i rekao na putovanju u Aziju da ne misli da bi to izazvalo invaziju Kine na Tajvan, napominjući umesto toga da smatra da Peking verovatno nema „isti kapacitet“ kao ranije.

„Ne znam da li je to tačno“, rekao je Majk Galager, predsednik izabranog komiteta američkog Predstavničkog doma za konkurenciju sa Kinom, na skupu Saveta za spoljne odnose u Njujorku.

„Samo mislim da je podjednako uverljivo da bi, dok se Kina suočava sa ozbiljnim ekonomskim i demografskim pitanjima, Si Đinping mogao da prihvati više rizika i da bi mogao da postane manje predvidljiv i da uradi nešto veoma glupo“, rekao je Galager, misleći na kineskog predsednika.

Kongresmen je dodao da ovaj alternativni scenario nije zamišljen kao kritika Bajdenove administracije.

Kineska vojska je poslednjih godina pojačala aktivnosti oko Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom. Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns rekao je da je Si dao instrukcije oružanim snagama njegove zemlje da budu spremne za invaziju do 2027. godine, iako to ne znači da bi on to naredio.

Galager je rekao da je u poseti Njujorku delimično da bi radio sa stručnjacima iz finansijske industrije na proceni rizika za globalni finansijski sistem ako Kina izvrši invaziju ili blokadu Tajvana.

Izvor blizak komitetu rekao je da će viši rukovodioci velikih investicionih banaka, sadašnji i bivši rukovodioci iz farmaceutske i kritične industrije minerala i rudarstva, kao i penzionisani vojni oficiri sa četiri zvezdice učestvovati u ratnoj igri kasnije u utorak.

„Mislim da je naša najbolja šansa za odvraćanje snažno i pametno ulaganje u čvrstu moć“, rekao je Galager, koji je više puta pozivao SAD da povećaju nabavku oružja na ostrvu i da zabrane protok američkog kapitala u kompanije povezane sa kineskom i vojskom.

Strah od ekonomskog usporavanja zahvatio je Kinu, a Si je preskočio samit G20 prošlog vikenda.

Američki zvaničnici su rekli da Peking ima resurse da se kratkoročno bavi ekonomijom, ali da se mora suočiti sa dugoročnim strukturnim ekonomskim problemima kao što su demografija i visoki dug.