Terapija spavanjem i buđenjem daje novu nadu tinejdžerima sa depresijom

Terapija spavanjem i buđenjem daje novu nadu tinejdžerima sa depresijom

Školski sistemi nisu napravljeni za decu koja kasno zaspu i bude se, takozvane „noćne sove“, što može pomoći da se objasni zašto je ova grupa tinejdžera sklonija depresiji.

Sada su istraživači sa UC San Francisco pronašli način da pomognu ovoj deci da se prilagode svojim prirodnim ritmovima ciklusa spavanja dok i dalje ispunjavaju svoje školske obaveze. Nalazi su dobrodošao znak za adolescente sa depresijom, koji će verovatnije od većine prijaviti da ostaju budni do kasno.

Dok 40% tinejdžera izjavljuje da su noćne sove, kod onih sa depresijom, 80% navodi obrasce spavanja kasno u noć.

Ključ uspeha sa trenutnom intervencijom bio je naučiti noćne sove da strukturiraju svoje živote tako da mogu da spavaju što je kasnije moguće, dok nežno treniraju svoja tela da zaspu nešto ranije.

„Veliki nalaz je da postoji podgrupa tinejdžera za koje je lečenje sna posebno važno za poboljšanje simptoma depresije“, rekla je dr Loren Asarnov, klinički psiholog iz UCSF Health-a koji je specijalizovan za zdravlje sna. „A drugi veliki nalaz je da oni zaista moraju da budu u stanju da žive životom koji je više u skladu sa njihovom biologijom sna i budnosti.

Studija, objavljena u avgustu u Journal of Child Psichologi and Psichiatri, analizirala je podatke od 42 učesnika sa kliničkom depresijom koji su bili deo veće studije na 176 adolescenata noćnih sova.

Dvadeset četiri od ovih adolescenata su primili intervenciju pod nazivom Transdiagnostic Sleep and Circadian Intervention (TransS-C), a 18 je dobilo edukativne sesije o tome kako voditi zdrav način života. Svi učesnici su vodili dnevnike spavanja i nosili uređaje koji su merili kvalitet njihovog sna. Takođe su primali 45-minutne sesije terapije svake nedelje tokom osam nedelja.

Na početku studije, svi tinejdžeri su postigli najmanje 40 bodova na skali za procenu depresije kod dece, nivo koji ukazuje na klinički značajnu depresiju. Rezultat od 28 ili niži ukazuje na remisiju. Šest meseci nakon tretmana, prosečni rezultat interventne grupe je pao na 21,67, u poređenju sa 32,5 za grupu koja je primila intervenciju zdravog načina života. 12 meseci nakon tretmana, intervencija je dobila 24,97, dok je kontrola bila 32,75.

Ove jeseni biće otvorena veća studija za upis za 200 tinejdžera u oblasti zaliva.

Oko 3 miliona adolescenata ima najmanje jednu veliku depresivnu epizodu u datoj godini, a oko 40% ne reaguje na lečenje. Tinejdžeri čija je prirodna tendencija da kasnije zaspiju i kasnije se probude imaju veći rizik od ponavljanja depresije, teže depresije, suicidalnosti i lošeg odgovora na antidepresive, pokazuju istraživanja.

„U našim klinikama za psihologiju i psihijatriju postoji izreka da je letnji raspust najbolji tretman za depresiju i anksioznost“, rekao je Asarnov. „Moramo da prestanemo da ovu decu nazivamo „lenjom“. Često je to samo njihova biologija. Nisu oni krivi.“