Britanija ne želi da nazove Kinu pretnjom uprkos hapšenju špijuna

Britanija ne želi da nazove Kinu pretnjom uprkos hapšenju špijuna

Britanska vlada odbacila je pozive da se Kina označi kao pretnja Londonu nakon što je jedan član parlamenta priveden zbog sumnje da je špijunirao u korist Pekinga, prenosi AP.

Sekretar za poslovanje i trgovinu Kemi Badenoh rekao je da Britanija treba da izbegava da Kinu naziva neprijateljem ili da koristi jezik koji bi mogao da pomogne u eskalaciji tenzija.

„Kina je zemlja sa kojom dosta poslujemo. To je zemlja od velikog značaja za svetsku ekonomiju. Članica je Saveta bezbednosti UN. Kinu svakako ne treba da prikazujemo kao neprijatelja, ali mi mogu to nazvati izazovom“, napomenula je ona.

Istovremeno, portparol premijera Rišija Sunake Maks Blejn rekao je da je pogrešno svoditi pristup Velike Britanije Kini „na samo jednu reč“.

„Moramo da iskoristimo priliku da sarađujemo sa Kinom, a ne samo da vičemo sa strane“, rekao je Blejn.

Lideri Konzervativne partije su podeljeni oko toga koliko bi trebalo da se zauzme čvrst stav i koliki pristup kineske firme treba da imaju britanskoj ekonomiji.

Radikalniji konzervativci žele da Peking bude proglašen pretnjom, a ne samo izazovom, kao što je to učinio Sunak.

Prethodno je premijer Velike Britanije kritikovao premijera Kine Li Ćjanga zbog „neprihvatljivog” mešanja u britansku demokratiju nakon što su se pojavili podaci o pritvaranju jednog člana parlamenta zbog sumnje da je špijunirao za Peking.

Dan ranije se saznalo da su u Velikoj Britaniji uhapšena dvojica muškaraca pod optužbom za špijunažu za Kinu. Jedan od njih je bio i skupštinski službenik koji se bavio pitanjima međunarodnih odnosa.

Šefovi britanskih obaveštajnih službi su više puta upozoravali da Kina koristi špijunažu da ukrade njen tehnološki razvoj i podriva svoju konkurentnost.

Kao deo obnovljene strategije odbrane, bezbednosti i spoljne politike Ujedinjenog Kraljevstva, kontraobaveštajna služba MI5 će pomoći preduzećima i drugim agencijama da se bore protiv špijuna iz Kine i Rusije.