Vijetnam i SAD najavljuju novi strateški sporazum

Vijetnam i SAD najavljuju novi strateški sporazum

Vijetnam i SAD složili su se da dramatično unaprede svoje bilateralne odnose i ojačaju saradnju u oblasti odbrane, pozdravljajući nekoliko velikih poslova vrednih milijarde dolara. Ovo saopštenje dolazi usred zategnutih odnosa između Hanoja i Vašingtona sa Kinom.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak nakon sastanka između američkog predsednika Džoa Bajdena i vijetnamskog lidera Ngujena Fu Tronga, Bela kuća je saopštila da su dve zemlje podigle svoje odnose do statusa „sveobuhvatnog strateškog partnerstva“, najvišeg nivoa u hijerarhiji bilateralnih veza Hanoja, „u svrhu mira, saradnje i održivog razvoja“.

Što se tiče bezbednosti, lideri SAD i Vijetnama su pozdravili „dalju saradnju u odbrambenoj industriji i odbrambenoj trgovini u skladu sa uslovima svake strane“, navodi se u saopštenju. Pored toga, SAD su saopštile da su „posvećene nastavku pružanja pomoći Vijetnamu da razvije svoje samopouzdane odbrambene sposobnosti“.

Sastanak na visokom nivou proizveo je nekoliko velikih američko-vijetnamskih dogovora. Vijetnam erlajns potpisao je ugovor vredan 7,8 milijardi dolara za kupovinu 50 putničkih aviona tipa Boing 737, za koje je Bela kuća rekla da će podržati više od 30.000 radnih mesta u SAD.

Vašington i Hanoj su takođe ušli u novo čip partnerstvo sa Vijetnamom, za koje je Vašington rekao da će pomoći u podršci „otpornim lancima snabdevanja poluprovodnicima za američku industriju, potrošače i radnike“.

Američka kompanija Amkor Technologi, specijalizovana za industriju poluprovodnika, trebalo bi da počne sa radom u fabrici u Vijetnamu u oktobru 2023. godine, sa ukupnim ulaganjem procenjenim na 1,6 milijardi dolara. Dve druge tehnološke kompanije sa sedištem u SAD – Marvell Technologi i Sinopsis – takođe će postaviti objekte u Vijetnamu.

Istorijsko zbližavanje između SAD i Vijetnama dolazi usred rastućih tenzija između Vašingtona i Kine, pri čemu su zvaničnici obe zemlje razmenjivali optužbe za eskalaciju. U međuvremenu, odnose između Hanoja i Pekinga narušio je teritorijalni spor, pri čemu Vijetnam često kritikuje svog severnog suseda zbog onoga što smatra kršenjem svojih suverenih voda u Južnom kineskom moru.

Tokom posete Vijetnamu u nedelju, Bajden je rekao da „ne želi da obuzda Kinu“, već da nastoji da osigura da imamo odnos koji „je u usponu i usponu“.