Protest u Čačku zbog izgradnje vidikovca na Kablaru

Protest u Čačku zbog izgradnje vidikovca na Kablaru

Više od stotinu građana protestovalo je danas popodne dva sata ispred zgrade Gradske uprave u Čačku protiv izgradnje vidikovca od stakla i betona na vrhu planine Kablar, protiveći se „urbanizaciji, betoniranju i uništavanju te planine“.

Oni su povremeno blokirali saobraćaj tako što su masovno prelazili pešačkim prelazom s jedna strane na drugu, zbog čega su se povremeno formirale kolone automobila i autobusa, a pojedini vozači su se bunili.

Jedan od građana nosio je veliki transparent „Ne damo reke, ne damo planine. Kablar nije roba“.

Protestovalo je i nekoliko građana Rekovca koji već godinu dana sprečavaju traganje za litijumom u svm kraju.

Napadnut ekološki aktivista na Kablaru Vesti 07. sep 2023 3 Vesti 07. sep 2023 3 Nastavljeni radovi na izgradnji vidikovca na Kablaru, meštani podeljeni oko gradnje Vesti 06. sep 2023 8 Vesti 06. sep 2023 8 Na Kablaru isečeno 150 stabala i napravljen put, ekolozi blokirali radove Vesti 29. avg 2023 8 Vesti 29. avg 2023 8

Građanski aktivista i pesnik iz Čačka Jevđenije Julijan Dimitrijević je u govoru rekao da se plaši da će Kablar biti „srušen, devastiran i predat u ruke kriminalcima“.

Građanski aktivista Miloš Kuvekalović je u govoru rekao da vlast želi da „urbanizuje planinu“, da „uništi vrh Kablara“ i da pored vidikovca naprave i hotel.

„Na Kablaru su urađeni parking i put bez ijedne dozvole, na zemljištu koje je šumsko. Uništili su 340 metara šume samo zbog pristupnog puta, uništiće još mnogo više“, smatra Kuvekalović.

Arhitekta u penziji Minja Radovanović rekao je da je Kablar izuzetno prirodno dobro koje je stvarano milion godina i da ga sada treba odbraniti od „urbanističkog nasilja“.

Govorio je i Janko Mitrović koji je se suprugom i dvoje male dece pre godinu ipo iselio iz Čačka. Živi u selu Rošci na vrhu Kablara, gde su, kako je ;rekao, ;ljudi „uslovljeni izgradnjom vidikovca da bi dobili put“.

„Postavlja se pitanje Gradskoj upravi da li je uslov za dobijanje puta izgradnja objekta na vrhu Kablara. Ako jeste, ko to uslovljava meštane i ljubitelje te planine. Zašto se prvo gradi vrh Kablara pa onda pristup“, rekao je Mitrović.

Tri udruženja građana – „Zeleni talas“, „Tribina“, „Odbrani Kablar“ i deo meštana koji žive u selima na Kabalru protive se izgradnji staklenog vidikovca na vrhu te planine, na kojoj već postoji „prirodni“, drveni vidikovac i traže od nadležnih institucija da se zaustavi „uništavanje, razaranje Kablara“.

Drugi deo meštana kablarskih sela podržava izgradnju vidkovca, besplatno su ustupili delove svojih imanja za izgradnju pristupnih puteva do vrha Kabrlara i ocenjuju da će izgradnjom vidkovca dobiti nove seoske puteve i korist od turizma.

Gradske organizacije Stranke slobode i pravde, Dveri i Narodne stranke su ranije ;saopštile da se protive izgradnji staklenog vidikovca na vrhu Kablara i da podržavaju građane koji protestuju protiv te izgradnje.

Posle višednevne blokade radova na izgradnji staklenog vidikovca na vrhu Kablara, koju su organizovali građanski i ekološki aktivisti, radovi su nastavljeni pre sedam dana, a privatno obezbeđenje i policija su sprečavali građane da dođu do vrha Kablara.