Vatikan naložio istragu katoličkih sveštenika povezanih sa zlostavljanjem

Vatikan naložio istragu katoličkih sveštenika povezanih sa zlostavljanjem

Vatikan je naredio istragu o visokorangiranim katoličkim sveštenicima u Švajcarskoj u vezi sa seksualnim zlostavljanjem, saopštila je u nedelju Biskupska konferencija Švajcarske, piše AP.

Grupa je u saopštenju navela da postoje optužbe protiv nekoliko aktivnih i penzionisanih episkopa, kao i drugog sveštenstva zbog njihovog postupanja u slučajevima zlostavljanja.

Konkretno, optuženi su za prikrivanje slučajeva zlostavljanja. Postoje i optužbe da su neki i sami počinili seksualne napade u prošlosti.

„Postoje optužbe protiv nekih od njih da su i sami počinili seksualne napade u prošlosti“, navodi se.

Prema biskupskoj konferenciji, Vatikan je u maju primio pismo sa navodima, a potom je imenovao švajcarskog biskupa Jozefa Bonemena da vodi preliminarnu istragu u junu.

Bonnemain ima istoriju istraživanja seksualnih napada oko crkve, navodi se u saopštenju.

Otac Nikolas Betiher, sveštenik u crkvi Bruder Klaus u švajcarskoj prestonici Bernu, potvrdio je za Asošiejted pres da je napisao pismo, koje je prvo izašlo na videlo ranije u nedelju u izveštaju lista Blik.

U pismu, za koje je Blik rekao da ga je dobio, optužuje se šest episkopa da su prikrivali slučajeve zlostavljanja. Osim toga, episkop i tri sveštenika optuženi su za seksualno zlostavljanje tinejdžera, piše list.

U telefonskom intervjuu, Beticher je za AP rekao da je motivisan pozivom samog pape Franje pripadnicima sveštenstva da „najave” sve znake seksualnog zlostavljanja ili zataškavanja na koje su možda naišli, kao i dugogodišnje izvijanje o slučajevima seksualnog zlostavljanja koji su osujetili napore žrtava i njihovih porodica da traže pravdu i istinu.

On je sugerisao da je Katolička crkva izjavila da je učinila važan obračun i uložila napore da ojača kanonsko pravo u slučajevima seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja poslednjih godina, ali greške se nastavljaju.

„Pre dvadeset godina nismo imali dovoljnu pravnu osnovu i zato smo napravili mnogo grešaka“, rekao je Betičer. „Sada vidim da smo 10 godina nastavili da pravimo greške i danas postoji neka vrsta volje da se neke stvari sakriju, da ne budem precizan, i da se ne prođu provere (navoda o seksualnom zlostavljanju). ).”

„Danas više ne možemo sebi da priuštimo da jednostavno kažemo: ’Ah da, znam, ali nisam to uradio baš kako treba, ali bićemo bolji sledeći put.’ To je gotovo“, dodao je Betičer. „To potpuno diskredituje Crkvu. I to je ono što me uznemirava, jer u suštini ljudi nam govore: „Nećemo više da dolazimo, izlazimo iz crkve.“ I to je za mene neprihvatljivo.“

Nekoliko sveštenika navedenih u članku Blika odbacilo je Beticherove optužbe da nisu pravilno reagovali na optužbe za zloupotrebu, piše list.

Biskupska konferencija je u svom saopštenju navela da je pored internih crkvenih istraga o optužbama, obavestila i relevantna švajcarska javna tužilaštva „o slučajevima pomenutim u pismu“.

Nove optužbe stižu samo nekoliko dana pre predstavljanja izveštaja o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u Švajcarskoj. Pilot studiju je naručila Biskupska konferencija, a sproveo Univerzitet u Cirihu. Biće predstavljen u utorak.