Evropska unija nije priznala „predsedničke izbore“ u Nagorno-Karabahu

Evropska unija nije priznala „predsedničke izbore“ u Nagorno-Karabahu

Evropska unija je reagovala na održavanje takozvanih „predsedničkih izbora“ u nepriznatom Nagorno-Karabahu, koji su održani 9. septembra u Stepanakertu.

U njemu se navodi da EU ne priznaje ustavni i zakonski okvir u kojem su održani takozvani „predsednički izbori“.

„U isto vreme, EU veruje da je važno da se Jermeni u Karabahu konsoliduju oko de fakto rukovodstva koje je sposobno i voljno da vodi razgovore orijentisane na rezultate sa Bakuom“, navodi se u saopštenju.

Masrali je takođe dodao da je EU spremna da podrži ovaj proces.

„Parlament“ nepriznate Republike Nagorno-Karabah (NKR) na posebnom sastanku 9. septembra izabrao je novog „predsednika“ – 45-godišnjeg Samvela Šahramanjana, koji je bio jedini kandidat.

Prethodno je jermenski premijer Nikol Pašinjan obavio telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom usred izveštaja o gomilanju azerbejdžanskih trupa duž linije razgraničenja sa nepriznatim Nagorno-Karabahom i granice sa Jermenijom.

Pašinjan je pre toga rekao da Azerbejdžan poslednjih dana pojačava svoje vojno prisustvo duž linije razgraničenja sa nepriznatim Nagorno-Karabahom i granicom sa Jermenijom.

On je podsetio da je pre neki dan došlo do još jednog graničnog okršaja u kome su poginula tri jermenska vojnika, nastavlja se blokada Lačinskog koridora, a Baku i dalje tvrdi da Jermenija krši prekid vatre.

Nikol Pašinjan je takođe nazvao strateškom greškom to što se Jermenija u bezbednosnim pitanjima oslanjala samo na Moskvu.