Šolc je nazvao završnu deklaraciju G20 uspešnom

Šolc je nazvao završnu deklaraciju G20 uspešnom

Nemački kancelar Olaf Šolc zadovoljan je konačnom deklaracijom samita lidera „Grupe dvadeset“ u Nju Delhiju, koja sadrži slabe formulacije u vezi sa ratom Ruske Federacije protiv Ukrajine.

Šef nemačke vlade je visoko cenio to što se u deklaraciji naglašava „teritorijalni integritet“ svih zemalja, iako se u dokumentu ne osuđuje direktno Ruska Federacija za njenu invaziju na Ukrajinu.

Uspeh je, kaže, u tome što je Rusija na kraju odustala od protivljenja takvoj odluci, jednostavno zato što su se svi drugi kretali u tom pravcu.

„Do sada smo imali veoma uspešan sastanak G20. Uspešan, jer je postignuto mnogo toga što su mnogi smatrali nemogućim“, naglasio je Šolc.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je ranije izrazilo razočarenje delom završne deklaracije samita lidera G20, koji se odnosi na agresiju Rusije na Ukrajinu, a takođe je napomenulo da bi učešće ukrajinske strane omogućilo učesnicima da bolje razumeju Situacija.

Pre toga je saopšteno da je na samitu zemalja „Grupe dvadeset“ usaglašena zajednička deklaracija, uprkos razlikama između država učesnica po pitanju rata Ruske Federacije protiv Ukrajine, ali detalji još nisu poznati.

U dokumentu je naglašena neprihvatljivost upotrebe nuklearnog oružja u pozadini tekućeg rata između Rusije i Ukrajine.

„Prema Povelji UN, sve države moraju da se uzdrže od pretnje i upotrebe sile za postizanje teritorijalnih sticanja usmerenih protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, kao i od upotrebe nuklearnog oružja“, navodi se u deklaraciji. .

Takođe, učesnici samita zemalja „Grupe dvadeset“ pozvali su na sprovođenje crnomorske žitne inicijative, koju je osujetila Rusija.