Boja sluzi može predvideti ishod za pacijente sa plućnim oboljenjima, bronhiektazijama

Boja sluzi može predvideti ishod za pacijente sa plućnim oboljenjima, bronhiektazijama

Boja sluzi pacijenata sa bronhiektazijom pluća može ukazati na stepen upale u njihovim plućima i predvideti njihove buduće ishode, prema novom istraživanju predstavljenom na Međunarodnom kongresu Evropskog respiratornog društva u Milanu, Italija.

Studija na skoro 20.000 pacijenata iz 31 zemlje je prvi put da se pokazalo da boja sluzi (takođe poznata kao sputum) pruža klinički relevantne informacije koje odražavaju prognoze i stoga mogu pomoći u donošenju odluka o lečenju.

Bronhiektazija je dugotrajno stanje za koje ne postoji lek. Jedan ili više malih razgranatih disajnih puteva, poznatih kao bronhi, se šire i to dovodi do nakupljanja viška sluzi što može učiniti pluća ranjivijim na infekciju. Vremenom, to može dovesti do postepenog pogoršanja oštećenja pluća.

Uzroci mogu uključivati infekciju pluća kao što je pneumonija ili veliki kašalj, cistična fibroza, osnovni problemi sa imunološkim sistemom tela koji čine bronhije podložnijim infekcijama ili aspergilozu – alergiju na određenu vrstu gljivica koja uzrokuje da bronhije postanu zapaljene ako se udišu spore gljiva. Bronhiektazije su jedna od tri najčešća hronična inflamatorna oboljenja disajnih puteva (uz astmu i HOBP); preovlađuje između 67 do 566 na 100.000 stanovnika u Evropi, Severnoj Americi, Velikoj Britaniji i SAD, i može da utiče na ljude bilo kog uzrasta, iako se simptomi obično ne razvijaju do srednjih godina.

Dr Megan Krajton, postdoktorski istraživač na Univerzitetu u Dandiju u Velikoj Britaniji, koja je predstavila istraživanje, rekla je: „Jedna od glavnih karakteristika bronhiektazije je produktivan kašalj, sa skoro tri četvrtine pacijenata sa bronhiektazom koji proizvodi sputum dnevno. Kada pacijenti razviju infekcija grudnog koša, njihova boja sputuma potamni, a ova promena boje je posledica proteina zvanog mijeloperoksidaza ili MPO, koji se oslobađa iz zapaljenih ćelija; stoga se boja sputuma može koristiti kao biomarker za upalu.

„Znamo da je nivo upale pluća važan za dugoročno zdravlje kod bronhiektazije, pa smo želeli da znamo da li je boja sputuma, kada se proceni kada je pacijent zdrav bez infekcije grudnog koša, imala veze sa dugoročnim ishodima kao što su funkcija pluća i učestalost i težina egzacerbacija.“

Dr Critchton i njene kolege su zabeležile boju sputuma kod 13.484 od 19.324 pacijenata koji su redovno iskašljavali sputum i koji su bili upisani u pan-evropski registar za bronhiektazije, EMBARC. Pratili su pacijente do pet godina da bi videli broj egzacerbacija koje su imali, njihovu težinu i koliko je ljudi umrlo.

Sputum je klasifikovan u četiri nivoa: mukoidni, koji izgleda bistar, penast i sive boje; mucopurulent, koji počinje da pokazuje kremasto žutu boju; gnojni, gde boja tamni u prljavo žutu ili zelenu, a tekstura se zgušnjava; i teški gnojni, koji je najteži i tamnije zelene boje koja prelazi u braon, ponekad uključujući i tragove krvi (vidi tabelu boja u napomeni 3). Četrdeset procenata pacijenata koji su proizvodili sputum (5.541) je imalo mukoidni sputum, 40% (5.380) je imalo mukopurulentni, 18% (2.486) je imalo gnojni, a 1% (177) je imao jak gnojni sputum.

Dr Krajton je rekao: „Pronašli smo povećan rizik od egzacerbacija, hospitalizacija i smrti sa više gnojnog sputuma. Za svaki porast gnojnosti sputuma za 1 poen, postojao je 12% povećan rizik od smrti.“

Ona je nastavila: „Pošto je ovo velika studija sprovedena u više zemalja i sa pet godina praćenja podataka, ona pruža dokaz da boja sputuma odražava prognozu. Uzorci sputuma se mogu lako prikupiti od većine pacijenata, a boja je pokazala da biti koristan indikator, čineći sputum lako dostupnim i lakim za interpretaciju kliničkim biomarkerom za progresiju bolesti.Verujemo da će primena ovog biomarkera u kliničku praksu poboljšati lečenje i praćenje pacijenata sa bronhiektazom.

„Uzorkovanje sputuma je neinvazivno za pacijente i oni se aktivno podstiču da iskašljaju sputum kad god je to moguće kako bi poboljšali funkciju pluća. Znajući da gledanje na boju sputuma kao sredstvo za samokontrolu i samokontrolu može osnažiti pacijente i daje im određenu kontrolu nad njihovim stanjem, za koje znamo da je važno za poboljšanje kvaliteta života pacijenata.“

Istraživači istražuju uvođenje grafikona boja sputuma u ​​kliničku praksu i najbolji način da se pomogne pacijentima da ga koriste za praćenje težine sopstvene bolesti. Oni će izvestiti o ovim daljim nalazima kako bi pacijenti, kliničari i istraživači bili svesni njih.

Profesor Carlos Robalo Cordeiro je predsednik Evropskog respiratornog društva, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Koimbri i šef odeljenja za pneumologiju u Univerzitetskoj bolnici Koimbra, Portugal, i nije bio uključen u istraživanje. On je rekao: „Nalazi iz ove studije nude lekarima i pacijentima lak, neinvazivan način praćenja njihovih simptoma. Ako se ovo uvede u kliničku praksu, moglo bi da napravi stvarnu razliku u upravljanju ovom bolešću i omogući kliničarima da intervenišu u ranijoj fazi ako iz promene boje sputuma postane jasno da se simptomi pacijenata pogoršavaju“.