Izvršni direktor Rakutena hvali Viberovu sposobnost da se suprotstavi ruskim „lažnim vestima“

Izvršni direktor Rakutena hvali Viberovu sposobnost da se suprotstavi ruskim „lažnim vestima“

Hiroši Mikitani, osnivač i izvršni direktor Rakuten grupe, u subotu je pohvalio sposobnost platforme za razmenu poruka Viber svoje kompanije da se suprotstavi ruskoj propagandi.

„Za razliku od drugih društvenih medija, jasno smo stavili do znanja da ćemo blokirati sve ove lažne vesti i propagandu Rusije“, rekao je Mikitani Rojtersu u intervjuu za Zoom tokom posete Kijevu.

Ovaj 58-godišnjak je govorio nakon sastanka sa visokim ukrajinskim zvaničnicima ranije tokom dana kao deo grupe japanskih poslovnih lidera koji su pratili japanskog ministra spoljnih poslova Jošimasu Hajašija u poseti glavnom gradu Ukrajine.

„Upoznali smo skoro sve ministre i oni grade buduću strategiju… imaju strategiju makroekonomskog rasta i ja sam veoma ohrabren i impresioniran“, rekao je on.

Viber, koji je pokrenut 2010. godine, a Rakuten ga je kupio 2014. godine, ima stopu prodora na tržište u Ukrajini od 98%. Takođe je popularan u Rusiji.

Upitan da li je Rusija pokušala da je probije, on je rekao da nije bilo nikakvih povreda.

„Nikada nas Rusija u prošlosti nije provalila. Ponekad smo, mnogo pre rata, imali zahteve, koje smo odbijali… nemamo nikakvih bezbednosnih briga.“

Mikitani nije precizirao šta je i ko je tražio, ali je rekao da Viber nikada nije dao nikakvu informaciju nijednoj vladi.

Preduzetnik milijarder je ranije bio glasan u svojoj podršci Ukrajini i dao je donaciju od milijardu jena (6,77 miliona dolara) njenoj vladi na početku invazije.

Rakuten je najavio planove za saradnju sa najvećim ukrajinskim mobilnim operaterom, Kiivstar, kako bi obezbedio telekomunikacionu tehnologiju Open Radio Access Netvork (Open RAN) koja koristi softver za pokretanje mrežnih funkcija u oblaku, nešto što je Mikitani reklamirao kao tehnologiju budućnosti.

„Sva ova tehnologija zasnovana na hardveru je tehnologija možda iz 2010. godine“, rekao je on. „Softver će biti mnogo efikasniji, ukupni troškovi rada će se smanjiti možda za 30% do 50%.“