Pružaoci usluga nisu dovoljno upoznati sa preporukama za vakcinaciju protiv PCV20

Pružaoci usluga nisu dovoljno upoznati sa preporukama za vakcinaciju protiv PCV20

Dve trećine zdravstvenih radnika se slaže ili u potpunosti slaže sa proširenim preporukama za novu 20-valentnu konjugovanu vakcinu protiv pneumokoka (PCV20), prema istraživanju objavljenom u izdanju američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti nedeljnika morbiditeta i mortaliteta od 8. septembra. Izveštaj .

Napominjući da postoje praznine u znanju zdravstvenih radnika u vezi sa razumevanjem preporuka za vakcinu protiv pneumokoka za odrasle, Rebeka Kan, dr Rebeka Kan, iz CDC u Atlanti, i kolege su sprovele istraživanje znanja i stavova zdravstvenih radnika kako bi procenile izvodljivost i prihvatljivost domeni Savetodavnog komiteta za praksu imunizacije (ACIP) Dokazi u okviru preporuka pre sastanka ACIP-a u oktobru 2022.

Istraživači su otkrili da se dve trećine od 751 ispitanika složilo ili u potpunosti složilo sa opcijom politike koja se razmatra za proširenje preporuka za novi PCV20 na odrasle koji su primili samo prethodno preporučeni PCV13. U anketi su identifikovani nedostaci u znanju i izazovi u implementaciji postojećih preporuka. Trenutno se PCV20 preporučuje određenim odraslim osobama koje su prethodno primile PCV13, kao i onima koji nisu vakcinisani.

„Nedostaci u znanju i izazovi u primeni preporuka za upotrebu vakcina protiv pneumokoka ukazuju na potrebu da se poveća svest dobavljača i implementacija najnovijih (oktobar 2022) ažuriranih preporuka za vakcinaciju protiv pneumokoka i da se obezbede alati koji će pomoći u smernicama za vakcinaciju specifičnim za pacijente“, pišu autori.