Japanski premijer Kišida razgovarao o puštanju vode iz Fukušime sa liderima G20

Japanski premijer Kišida razgovarao o puštanju vode iz Fukušime sa liderima G20

Japanski premijer Fumio Kišida objasnio je puštanje prečišćene vode iz nuklearne elektrane Fukušima u more liderima G20 koji su se u subotu okupili u Nju Delhiju na dvodnevnom samitu, zvaničnik saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Japan je prošlog meseca počeo da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean i suočio se sa oštrim kritikama Kine koja je odmah zabranila uvoz morskih plodova iz Japana.

Japan kaže da je ispuštanje vode bezbedno, napominjući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) takođe zaključila da je uticaj koji bi to imalo na ljude i životnu sredinu bio „zanemarljiv“.

Na sednici G20 u subotu, Kišida se obratio liderima Grupe 20, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena, britanskog premijera Rišija Sunaka, francuskog predsednika Emanuela Makrona i Mohameda bin Salmana iz Saudijske Arabije, o pitanjima koja se kreću od globalne ekonomije do bezbednosti hrane i oslobađanje vode.

„Premijer Kišida je objasnio da su podaci praćeni od prošlomesečnog ispuštanja (vode) objavljeni na brz i veoma transparentan način. I da sa naučnog stanovišta nije nastao nikakav problem,“ Hikariko Ono, sekretar za štampu u japanskom ministarstvu spoljnih poslova, rekao je novinarima.

Ove nedelje, Japan je doneo odluku Kine da zabrani uvoz japanskih morskih plodova Svetskoj trgovinskoj organizaciji, takođe obećavajući da će objasniti bezbednost ispuštene vode na diplomatskim forumima.

„Nažalost, neke zemlje preduzimaju neobične akcije kao što je obustavljanje uvoza japanskih morskih prehrambenih proizvoda kao odgovor na nedavno ispuštanje (vode) u more“, rekla je Ono ne navodeći nijednu zemlju.

Kišida je ove nedelje kineskom premijeru Li Ćjangu objasnio stav Japana o puštanju tretirane radioaktivne vode na marginama regionalnog sastanka u Indoneziji.

„Japan će nastaviti da blisko sarađuje sa IAEA i da pruža objašnjenja međunarodnoj zajednici zasnovana na naučnim dokazima u dobroj veri i na veoma transparentan način“, rekla je Ono, pozivajući se na Kišidine izjave na G20.

Ispuštanje vode iz Fukušime bila je jedna od tema na Kišidinim sastancima sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom, holandskim premijerom Markom Ruteom, australijskim premijerom Entonijem Albanezeom i indijskim premijerom Narendrom Modijem na marginama samita G20, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova u odvojenim saopštenjima.