Kijev: Ukrajina će biti spremna za ulazak u EU za dve godine

Kijev: Ukrajina će biti spremna za ulazak u EU za dve godine

Ukrajina bi trebalo da bude spremna da postane članica EU u naredne dve godine, rekla je u petak za Glas Amerike potpredsednica vlade Olga Stefanišina. Kao zvaničnik Kijeva odgovornog za „evropske i evroatlantske integracije“, ona kaže da je njena nacija jedna od „najbolje pripremljenih“ za takav korak.

„Verujem da bi dve godine bile dovoljne za potpunu spremnost“, rekla je Stefanišina na pitanje o izgledima Ukrajine za EU. Ona je takođe obećala da će učiniti „10 puta više nego što radimo sada“ da bi se postigao cilj kada se sukob sa Moskvom okonča. Međutim, ministar je priznao da će vremenski okvir na kraju biti određen „tokom rata“.

Prema Stefanišini, Ukrajina ostaje jedna od „najbolje pripremljenih [nacija] za pristupanje EU“ jer je „veliki deo evropske ekonomije“ čak i usred oružanog sukoba. Zemlja je jedan od „top 20” uvoznih partnera EU, a ukrajinsko domaće tržište je „najveće” na teritoriji Evrope, navela je ona.

Istovremeno, ona je priznala da će ekonomska uloga Ukrajine u EU ostati uglavnom poljoprivredna. „Sa svim tim poljoprivrednim zemljištima… ne može biti realnosti u kojoj Ukrajina prestaje da bude agrarna zemlja“, rekla je ona.

Sam blok ne žuri da primi Kijev u svoje redove. Zvaničnici EU odbili su da odrede konkretne vremenske rokove za pridruživanje Ukrajine, rekavši da ona prvo mora da se pozabavi pitanjima kao što je rasprostranjena korupcija i uvede sveobuhvatne pravne reforme. Francuska je 2022. rekla da bi proces na kraju mogao potrajati godinama.

Početkom septembra, austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg upozorio je da bi ubrzano članstvo Ukrajine značilo „geostratešku katastrofu“ jer bi pokazalo da su neke nacije „ravnopravnije od drugih“. Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi takođe je u petak rekao da bi prihvatanje bivše sovjetske republike u EU i NATO dramatično povećalo uticaj Vašingtona na EU.

Kijev bi takođe mogao da se pridruži NATO-u čak i ranije nego EU, predložila je Stefanišina, rekavši da bi vojni blok predvođen SAD bio srećan da ima člana sa „jednom od najjačih armija“ nakon što, kako je rekla, pobedi Moskvu. Ministar je, međutim, priznao da je pristupanje Ukrajine alijansi „politička odluka“, ali i dalje ističući da je ta odluka „doneta u Viljnusu“, gde je bio domaćin poslednjeg samita NATO.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napravio je osudio NATO zbog, kako je rekao, „neodlučnosti“ zbog nedostatka jasne mape puta za članstvo Kijeva. On je navodno razljutio američke zvaničnike do te mere da su nakratko razmišljali o povlačenju ukrajinskog poziva u blok. Zatim je britanski ministar odbrane Ben Volas takođe kritikovao Kijev zbog nedostatka zahvalnosti za zapadnu vojnu pomoć, objašnjavajući da SAD i njeni saveznici „nisu Amazon“.