Rumunija pronašla delove još jednog ruskog drona

Rumunija pronašla delove još jednog ruskog drona

Delovi nove bespilotne letjelice, slične onima koje koristi ruska vojska, pronađeni su na rumunskom tlu, saopštilo je u subotu ministarstvo odbrane Rumunije, a predsednik Klaus Joanis rekao je da to ukazuje da je došlo do neprihvatljive povrede rumunskog vazdušnog prostora.

U saopštenju Joanis je rekao da je obavestio generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o delovima drona – drugog koji se srušio na rumunsku teritoriju ove nedelje – i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost saveza s Rumunijom, prenosi N1.

„Identifikacija novih fragmenata drona na teritoriji Rumunije u blizini granice sa Ukrajinom … ukazuje na neprihvatljivu povredu vazdušnog prostora Rumunije, države članice NATO-a, sa stvarnim rizicima za bezbednost rumunskih građana u tom području“, rekao je Joanis.

Rusija je u poslednjih nekoliko dana više puta napala ukrajinske luke na Dunavu – Reni, Izmail i Kiliju.

One se nalaze manje od 500 metara od rumunske teritorije i u vidokrugu su stanovnika rumunskih gradova s druge strane reke.

U ponedeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumuniju, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua.

Ukrajina je prva objavila informaciju, ali Rumunija je to odmah demantovala. Kasnije je priznala da su na njenoj teritoriji pronađeni delovi drona.

NATO je tada procenio da se radi o incidentu, a ne o nameri Rusije.

Oko 27.000 ljudi živi u 32 sela u retko naseljenoj delti Dunava.