Pariz oduzeo palestinskom lideru Abasu specijalne počasti zbog komentara o holokaustu

Pariz oduzeo palestinskom lideru Abasu specijalne počasti zbog komentara o holokaustu

Pariz je ukinuo posebnu čast koju je ukazao palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu zbog njegovih nedavnih antisemitskih komentara koji umanjuju holokaust.

Gradonačelnica Pariza Anne Idalgo objavila je u petak pismo u kojem kaže da su „vaše primedbe u suprotnosti sa univerzalnim vrednostima i istorijskom istinom o holokaustu“.

Napominjući da je desetine hiljada Jevreja uhapšeno u Parizu pod nacističkom okupacijom i deportovano u logore smrti, Idalgo je rekao: „Osuđujemo vaše komentare sa najvećom odlučnošću. Nijedan razlog ne može opravdati revizionizam i negacionizam.”

Idalgo je 2015. dodelio Abasu najveću gradsku čast, Veliku bronzu Pariza, za njegove napore ka miru na Bliskom istoku i rešenju sa dve države.

U govoru prošlog meseca pred visokim članovima njegovog pokreta Fatah, Abas je rekao da Adolf Hitler nije ubijao evropske Jevreje zbog antisemitizma, već zbog njihovih „društvenih funkcija“ u društvu, kao što je pozajmljivanje novca.

Sjedinjene Države, Nemačka i Evropska unija osudile su njegove komentare i optužile ga da iskrivljuje istoriju i promoviše antisemitske stereotipe.

U Holokaustu, 6 miliona Jevreja i drugih je ubijeno od strane nacista i njihovih saveznika. Hitler je smatrao Jevreje inferiornom rasom i opako je promovisao antisemitske stereotipe kako bi podstakao nasilje i diskriminaciju evropskih Jevreja dok je Treći Rajh izvršio genocid.