Ministar spoljnih poslova Japana razgovarao o rekonstrukciji i bezbednosti sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim

Ministar spoljnih poslova Japana razgovarao o rekonstrukciji i bezbednosti sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastali su se u subotu i dogovorili da počnu razgovore o bezbednosnim garancijama i saradnji na rekonstrukciji ukrajinske ekonomije, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Razgovori o bezbednosnim garancijama dolaze nakon što je grupa zemalja G7, čiji je Japan član, u julu saopštila da će njene članice započeti bilateralne pregovore o garancijama bezbednosti sa Ukrajinom.

Hajaši je takođe obećao podršku javnog i privatnog sektora u Japanu za rekonstrukciju ukrajinske privrede u iznenadnoj poseti Ukrajini, gde su ga pratili rukovodioci japanskih firmi, uključujući Hirošija Mikitanija, osnivača i glavnog izvršnog direktora Rakuten Group (4755.T), saopštilo je ministarstvo.

Japan planira da početkom sledeće godine bude domaćin sastanka o ekonomskoj obnovi Ukrajine.

U razgovorima sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Hajaši je trebalo da ponovi čvrstu podršku Japana Ukrajini i hitnost okončanja ruske invazije uz pomoć međunarodne zajednice, saopštilo je ministarstvo.

Japanski premijer Fumio Kišida iznenađujuće je posetio Kijev kako bi se u martu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodomirom Zelenskim.