Alžir će dozvoliti letove Maroku nakon zemljotresa uprkos lošim vezama

Alžir će dozvoliti letove Maroku nakon zemljotresa uprkos lošim vezama

Smrtonosni zemljotres u Maroku podstakao je Alžir, koji je prekinuo veze sa svojim susedom pre dve godine, da ostavi po strani loše odnose između dve zemlje i otvori svoj vazdušni prostor za pružanje pomoći letovima.

Granica između Alžira i Maroka, najmoćnijih zemalja u regionu, zatvorena je od 1994. godine, a Alžir je zatvorio svoj vazdušni prostor prema Maroku i suspendovao diplomatske odnose 2021. godine, optužujući Rabat za „neprijateljska dela“.

Optužila je Maroko da koristi špijunski softver protiv njega, podržava separatističku grupu i ne ispunjava bilateralne obaveze, uključujući spornu teritoriju Zapadne Sahare, navode koje je Maroko odbacio kao „apsurdne“.

Alžir je sporije izrazio saučešće nego mnoge druge zemlje u severnoj Africi i Evropi u subotu, ali je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da „sa velikom tugom i tugom prati“ posledice zemljotresa.

Predsedništvo Alžira je kasnije saopštilo da će otvoriti svoj vazdušni prostor za humanitarne ili medicinske letove.

Ministarstvo je saopštilo da je spremno da odgovori na svaki zahtev Maroka za pomoć. Tokom smrtonosnih šumskih požara u Alžiru tokom svakog od prethodna tri leta, Maroko je ponudio pomoć koju je Alžir javno ignorisao.

Uprkos nestabilnim odnosima između vlada, dve zemlje, koje dele dugu granicu koja se proteže od Mediterana do Sahare, dele duboke istorijske i kulturne veze, tako da mnogi obični Alžirci i Marokanci uživaju u boljim ličnim odnosima.

Mnogi Alžirci su izrazili solidarnost sa Marokom na društvenim mrežama, a neki su rekli da se nadaju da loše političke veze neće stati na put da pomognu njihovom susedu.

„Uprkos nultim diplomatskim vezama između naše dve zemlje, mi kao Alžirci imamo moralnu obavezu da pomognemo Marokancima jer su braća i susedi“, rekao je telefonom Djalal Hamdaoui, penzionisani učitelj.

Abdelkader Bengrina, šef islamističke partije Harakat Al Bina, rekao je u saopštenju: „Pozivamo vladu da prevaziđe razlike i pruži svu pomoć bratskom narodu Maroka.

Zemljotres u petak uveče, najsmrtonosniji u Maroku od 1960. godine sa više od 1.000 potvrđenih mrtvih do subote popodne, doneo je izraze saučešća iz celog sveta i ponude pomoći.