Snažan zemljotres pogodio Maroko, nanevši štetu planinskim selima istorijskom Marakešu

Snažan zemljotres pogodio Maroko, nanevši štetu planinskim selima istorijskom Marakešu

Snažan zemljotres pogodio je Maroko uveče u petak, oštetivši zgrade u većim gradovima i poslavši uspaničene ljude na ulice i ulice od glavnog grada Rabata do Marakeša, najposećenijeg turističkog odredišta okruga.

U zemljotresu su oštećene zgrade, a strahuje se da je na desetine mrtvih, javili su lokalni mediji. Nije bilo zvanične potvrde za poginule ili povređene.

Marokanci su objavili video-zapise na kojima se vide oštećene zgrade pretvorene u ruševine i prašinu i delovi čuvenih crvenih zidova koji okružuju stari grad u istorijskom Marakešu, koji je pod zaštitom Uneska. Turisti i drugi objavili su video snimke ljudi koji vrište i evakuišu restorane u gradu dok svira pulsirajuća klupska muzika.

Izveštajima o šteti i svim žrtvama često je potrebno vreme da se filtriraju nakon mnogih zemljotresa, posebno onih koji su pogodili usred noći.

Umesto da se vrate u betonske zgrade, muškarci, žene i deca su ostali na ulicama zabrinuti zbog naknadnih potresa i drugih odjeka koji bi mogli da izazovu ljuljanje njihovih domova.

Američki geološki zavod saopštio je da je zemljotres bio preliminarne jačine 6,8 stepeni Rihterove skale kada se dogodio u 23.11. (22:11 GMT), uz drhtanje koje je trajalo nekoliko sekundi. Nacionalna mreža za seizmičko praćenje i uzbunu Maroka izmerila je 7 na Rihterovoj skali. Američka agencija je izvestila o naknadnom potresu magnitude 4,9 koji je pogodio 19 minuta kasnije.

Varijacije u ranim merenjima su uobičajene, iako bi bilo koje očitavanje bilo najjače u Maroku poslednjih godina. Iako su zemljotresi relativno retki u severnoj Africi, potres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u blizini Agadira i izazvao hiljade smrtnih slučajeva 1960.

Epicentar potresa u petak bio je visoko u planinama Atlas, otprilike 70 kilometara (43,5 milja) južno od Marakeša. Bio je i blizu Toubkala, najvišeg vrha Severne Afrike i Oukaimedena, popularnog marokanskog skijališta.

USGS je saopštio da je epicentar bio 18 kilometara (11 milja) ispod površine Zemlje, dok je seizmička agencija Maroka procenila da je epicentar bio 8 kilometara (5 milja).

Osim izveštaja o jačini zemljotresa, ni marokanski zvaničnici ni MAP, zvanična novinska agencija Maroka, nisu objavili nikakve informacije o žrtvama ili šteti od rane subote. Državni službenici obično koriste agenciju za saopštavanje informacija o važnim stvarima.

Potres se osetio čak i u Portugalu i Alžiru, prema portugalskom institutu za more i atmosferu i alžirskoj agenciji za civilnu odbranu, koja nadgleda reagovanje u vanrednim situacijama.