Velika Britanija doživljava najduži toplotni talas u septembru

Velika Britanija doživljava najduži toplotni talas u septembru

Britanija doživljava rekordni period vrućeg septembarskog vremena, a očekuje se da će petak biti peti uzastopni dan kada se temperature penju iznad 30 stepeni Celzijusa.

Ova nedelja je već oborila rekord po broju uzastopnih septembarskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusa, prema britanskom meteorološkom zavodu.

Prethodni rekord je bio tri uzastopna dana, viđen četiri puta ranije, poslednji put 2016.

„Mnoga područja će ostati veoma topla ili vruća najmanje do subote, a vrućina će u nedelju i ponedeljak biti sve više ograničena na jugoistočne oblasti“, saopštio je Met Office.

Temperature bi mogle da dostignu 32 stepena Celzijusa u subotu u jugoistočnoj Engleskoj, pre nego što se smire u nedelju i ponedeljak, dodaje Met Office.

Četvrtak je bio provizorno najtopliji dan u godini do sada sa 32,6 stepeni Celzijusa zabeleženim u Visliju, u Sariju, u južnoj Engleskoj.

Temperatura je prešla 32,2C zabeležena dva dana u junu.

Najtopliji septembarski dan u Britaniji zabeležen je 1906. godine kada je živa dostigla 35,6 stepeni Celzijusa u Južnom Jorkširu, u severnoj Engleskoj.

Uživajući u toplotnom talasu kasnog leta, Britanci su se okupili na plažama na jugu zemlje, uključujući i popularni primorski grad Brajton.

„Bila sam u Brajtonu mnogo puta, ali ovo je prvi put da vidim na plaži toliko gužve“, rekla je Anastasija Nosko, 22, za AFP u primorskom gradu ove nedelje.

Do nedelje uveče za veći deo Engleske na snazi je jantarno zdravstveno upozorenje, a vlasti upozoravaju na povećane rizike za ugroženije.

Met Office je saopštio da „kako se naša klima menja zbog uticaja ljudi, ovakva vrućina postaju sve češća i jača“.