UN: Mladi iz Ekvadora biraju bande kao put iz siromaštva

UN: Mladi iz Ekvadora biraju bande kao put iz siromaštva

Siromašni mladi Ekvadorci biraju da se pridruže kriminalnim bandama kao lak način da pobegnu od siromaštva zbog nedostatka mogućnosti, rekao je specijalni izvestilac UN, koji je pozvao zemlju da poveća socijalna ulaganja u borbu protiv nasilja, prenosi Rojters.

Bezakonje je poraslo širom Ekvadora od pandemije koronavirusa, za nešto što odlazeći predsednik Giljermo Laso krivi za sporove u vezi sa trgovinom drogom i uobičajenim kriminalom.

Oko 27% Ekvadoraca živi u siromaštvu, dok 10,8% živi u ekstremnom siromaštvu na nacionalnom nivou, prema vladinom zavodu za statistiku.

Ove brojke su naglo porasle u ruralnim područjima, na 46,4% odnosno 22,6%.

Olivije De Šuter, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ekstremno siromaštvo i ljudska prava, rekao je da se siromašni mladi lako biraju za bande koje žele da regrutuju nove članove.

„Siromaštvo posebno pogađa mlade odrasle u ovoj zemlji, a mnogi zapravo biraju ili da se pridruže bandama ili da migriraju u SAD“, rekao je on u intervjuu u četvrtak.

Unapređenje bezbednosti u Ekvadoru ne može se prepustiti samo bezbednosnim snagama i merama, rekao je De Šuter, dodajući da napori da se smiri nasilje u većini imaju i socijalni aspekt.

Laso, koji je zakazao izbore kako bi izbegao opoziv, više puta je proglašavao vanredno stanje kao odgovor na izbijanje nasilja.

„Mnogi ljudi predlažu reagovanje zakona i reda na porast nivoa nesigurnosti, a pominjala su se Bukeleova dostignuća u Salvadoru“, rekao je De Šuter, misleći na mere koje je doneo predsednik te centralnoameričke zemlje Najib Bukele.

„Potreban nam je društveni Bukele, onaj koji ozbiljno shvata veze između siromaštva i porasta nasilja“, dodao je on.

Predsednički kandidati Luisa Gonzales, levičarska štićenica bivšeg predsednika Rafaela Koree, i mladi biznismen Danijel Noboa suočiće se u drugom krugu glasanja 15. oktobra. Obojica su obećali suzbijanje kriminala i mere za borbu protiv siromaštva.

Nova vlada Ekvadora trebalo bi da smanji poreze za one koji najmanje mogu da priušte da plate, rekao je De Šuter.