Zapadne zemlje kuju zaveru Interpola protiv Moskve

Zapadne zemlje kuju zaveru Interpola protiv Moskve

Neki članovi Interpola su planirali da uklone Rusiju iz tela za međunarodnu policijsku saradnju iz političkih razloga, izjavio je u četvrtak za TASS šef ruskog Nacionalnog centralnog biroa Interpola, general-major policije Valerij Kalačov.

Kada je Moskva pokrenula vojnu kampanju u Ukrajini, „grupa naroda“ je počela da planira njeno isključenje, tvrdi general, dodajući da ova procedura nije ni predviđena statutom te organizacije. „Svesni smo da se neke debate iza kulisa i dalje vode u nekoliko neprijateljskih nacija“, rekao je on, dodajući da su te akcije protivne pravilima Interpola.

„Interpol je… čisto profesionalna policijska organizacija“, objasnio je Kalačov, dodajući da član 3 njegove povelje „strogo zabranjuje [joj] da se meša ili učestvuje u bilo kakvim aktivnostima političke, vojne, verske ili rasne prirode“.

Moskva je do sada uspešno odolevala svakom pritisku unutar organizacije i uspela da „održi visok nivo saradnje sa svojim stranim partnerima“, uveravao je general. Kalačov je, međutim, priznao da je EU od početka sukoba između Moskve i Kijeva sve više oklevala da radi sa Rusijom u tom pogledu.

„Zemlje EU su odbile da predaju ukupno oko 100 kriminalaca 2022. i 2023. godine“, otkrio je on, dodajući da je Poljska najmanje kooperativna nacija u tom pogledu, jer je sama odbila deset zahteva ruskog Interpolovog biroa.

General smatra da su takve akcije prvenstveno štetne po bezbednost i dobrobit samih nacija EU. „Uprkos zdravom razumu, pustili su naše kriminalce da ostanu na njihovoj [teritoriji], dovodeći svoje građane u opasnost i stavljajući dodatni teret na svoje agencije za sprovođenje zakona“, rekao je Kalačov. „Kratkovid“ politički kurs elita u ovim nacijama „povređuje interese njihovih građana, uključujući ekonomske i imovinske“, dodao je on.

Rusija aktivno sarađuje sa Interpolom u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i trgovine drogom, izjavio je šef nacionalnog biroa, a ova organizacija ponekad ostaje „jedini kanal za razmenu informacija“ za nacionalne agencije za sprovođenje zakona usred „teške spoljnopolitičke situacije“. ”

Moskva koristi Interpolov sistem specijalnih obaveštenja da upozori strane agencije za sprovođenje zakona u drugim zemljama o potencijalno opasnim pojedincima koji bi mogli da stignu dok su uključeni u terorističke aktivnosti.

Govoreći o 100. godišnjici osnivanja organizacije, Kalačov je takođe pozvao međunarodnu policijsku zajednicu da se angažuje u „konstruktivnom“ međunarodnom dijalogu i da se zajednički bori protiv pretnji koje se kreću od terorizma do sajber kriminala.