SAD, Saudijska Arabija i Indija razgovaraju o mogućem infrastrukturnom sporazumu

SAD, Saudijska Arabija i Indija razgovaraju o mogućem infrastrukturnom sporazumu

SAD, Saudijska Arabija, Indija i druge nacije razgovaraju o mogućem infrastrukturnom sporazumu koji bi mogao da rekonfiguriše trgovinu između Zaliva i Južne Azije, povezujući zemlje Bliskog istoka železnicom i povezujući se sa Indijom preko luke, navodi se u saopštenju američkih zvaničnika, prenosi Rojters.

Razgovori, koji su takođe uključivali Ujedinjene Arapske Emirate i Evropu, mogu, ali ne moraju dati konkretan rezultat na vreme za najavu na marginama ovonedeljnog sastanka lidera Grupe 20 (G20), kažu ljudi.

Razgovori su u toku mesecima, ali su tečni, rekao je jedan od ljudi.

Američki predsednik Džo Bajden je na putu za konferenciju G20 u Nju Delhiju, u Indiji, gde će se sastati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, a možda će i razgovarati sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom Bin Salmanom.

Planovi za sveobuhvatan, multinacionalni sporazum o lukama i železnici došli bi u kritičnom trenutku. Da bi se suprotstavio kineskom globalnom infrastrukturnom pritisku „Pojas i put“, Bajden predstavlja Vašington kao alternativnog partnera i investitora u zemljama u razvoju u G20, posebno u indo-pacifičkom regionu.

Takođe dolazi kada Bajdenova administracija traži širi diplomatski sporazum na Bliskom istoku koji bi naterao Saudijsku Arabiju da prizna Izrael. Akios je prvi izvestio o pregovorima oko infrastrukturnog sporazuma sa više zemalja.

Osim diplomatskih implikacija, zvaničnici su rekli da se nadaju da bi takav infrastrukturni sporazum mogao da smanji vreme isporuke, troškove, upotrebu dizela i učini trgovinu bržom i jeftinijom.