Predsednik Čada razgovara o izbornim izazovima sa američkim izaslanikom u UN

Predsednik Čada razgovara o izbornim izazovima sa američkim izaslanikom u UN

Privremeni predsednik Čada Mahamat Idris Debi razgovarao je sa američkim izaslanikom pri Ujedinjenim nacijama o izazovima održavanja izbora, rekao je izaslanik u četvrtak, više od dve godine nakon što je zaobišao ustav te centralnoafričke zemlje da postavi sebe kao vođu, piše Rojters.

Vojni lideri u Čadu prvobitno su obećali 18-mesečnu tranziciju na izbore kada je Debi preuzeo vlast nakon što je njegov otac, predsednik Idris Debi, ubijen na bojnom polju tokom sukoba sa pobunjenicima, čime je okončana decenija autoritarne vladavine.

Ali prošle godine je hunta produžila vremenski okvir, odloživši izbore do oktobra 2024, što je izazvalo proteste u kojima je ubijeno na desetine civila i zabrinulo regionalne sile i SAD koje su upozorile na produženje vojne vladavine.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild – članica kabineta predsednika Džoa Bajdena – sastala se sa Debijem u prestonici Čada N’Džameni.

„Razgovarali smo o vremenskoj liniji i predsednik mi je dao svoju posvećenost da nastavim da napredujem u tranziciji. Razgovarali smo o nekim izazovima koji postoje za napredak tog procesa“, rekao je Tomas-Grinfild novinarima.

Ona je rekla da se nije obavezao na određeni datum izbora.

Debi nije razgovarao sa novinarima nakon sastanka, a iz kabineta predsednika nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Hunta je takođe prošle godine presudila da bi Debi mogao da se kandiduje na izborima 2024. godine.

U aprilu je vlada Čada naredila nemačkom ambasadoru da napusti zemlju u roku od 48 sati, što izvori kažu da je bilo zato što je komentarisao odloženu tranziciju Čada na civilnu vlast.

Održavanje izbora čak i u mirnodopskim vremenima je izazov za Čad, osiromašenu pustinjsku naciju dvostruko veću od Francuske.

Tenzije su ponovo rasplamsale na severnoj granici Čada sa Libijom, gde su se borbe između pobunjenika i vojske smirile nakon što je predsednik Idris Debi ubijen 2021. Njegov sin je pokušao da povrati mir, pomilujući stotine zatočenih pobunjenika i ohrabrujući grupe da učestvuju u mirovnim pregovorima.

Tomas-Grinfild je otputovao u Čad da se sastane sa sudanskim izbeglicama na granici između dve države. Rat je izbio u Sudanu 15. aprila nakon što su tenzije između vojske (SAF) i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje su zajednički izvršile državni udar 2021. godine, izbile u sukobe oko plana za prelazak na civilnu vlast.

„Proveli smo dosta vremena razgovarajući o situaciji na granici sa Sudanom. Zahvalila sam se predsedniku na gostoprimstvu Čada. Zahvalila sam mu se na gostoprimstvu“, rekla je ona.