Haris kaže da bi vojna podrška Severne Koreje Rusiji bila „ogromna greška“

Haris kaže da bi vojna podrška Severne Koreje Rusiji bila „ogromna greška“

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je u četvrtak da bi bila „ogromna greška“ da Severna Koreja razmeni vojnu podršku sa Rusijom za upotrebu u Ukrajini, dok je visoki bivši američki obaveštajni zvaničnik rekao da će verovatno biti granice onoga što bi Pjongjang dobio zauzvrat, piše Rojters.

Američki zvaničnici upozorili su poslednjih dana da pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje aktivno napreduju, a u izveštaju ove nedelje se navodi da Kim Džong Un planira da otputuje u Rusiju ovog meseca da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom i razgovara o snabdevanju Moskve oružjem za svoj ratni napor.

Haris, koja je bila u Indoneziji na samitu ASEAN-a, rekla je za Si-Bi-Es njuz u intervjuu emitovanom u četvrtak da bi to bio znak očaja da Rusija traži pomoć od povučene Severne Koreje i da bi to dodatno izolovalo obe zemlje.

„Mislim da bi to bila ogromna greška. Ideja da bi oni isporučivali municiju u tu svrhu je – bila bi ogromna greška. Takođe veoma čvrsto verujem da će i za Rusiju i za Severnu Koreju to dodatno izolovati. “, rekla je Haris.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u utorak da pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje aktivno napreduju i upozorio Kima da će njegova zemlja platiti cenu za snabdevanje Rusiji oružjem koje će koristiti u Ukrajini.

Prošlog meseca Vašington je uveo sankcije entitetima koje je optužio da su povezani sa sporazumima o oružju između Severne Koreje i Rusije.

Sidni Zajler, koji je ovog leta otišao u penziju kao Nacionalni obaveštajni oficir za Severnu Koreju u američkom Nacionalnom obaveštajnom savetu, rekao je vašingtonskom istraživačkom centru da za Kima potencijalni sastanak sa Putinom „izgleda da je rezultat kalkulacije da ima nešto da se ima od ovoga u bliskoj budućnosti.“

„Najgori scenario je da ovaj… odnos između Rusije i Severne Koreje pređe na sledeći nivo, gde Rusija aktivno nastoji da unapredi vojne sposobnosti“, rekao je on.

Nasuprot tome, međutim, bila su tradicionalna ograničenja podrške koju je Rusija pružila Severnoj Koreji – koja je razvila sofisticirani program balističkih projektila i nuklearnog naoružanja uprkos međunarodnim sankcijama – i privrženost Moskve cilju denuklearizovanog Korejskog poluostrva.

„Dobra vest je, moje misli su, da će mnoga od tih tradicionalnih ograničenja ili parametara… služiti kao ograničavajući faktor“, rekao je Seiler.

Rekao je da bi Kim mogao da traži da popuni nedostatke u vojnim resursima širom sveta i u zalihama hrane dok zemlja izlazi iz dugog zatvaranja tokom pandemije COVID-19.

„Suština onoga što Severna Koreja može da izvuče iz Rusije biće ključna u određivanju njenog strateškog uticaja“, rekao je Zajler. „Da li je to hrana, da li je to zalihe, da li je povezano sa nekim materijalom neophodnim za ponovno pokretanje fabrika ili snabdevanje linija za sklapanje municije?

„Ili Rusija zaista želi da unapredi sposobnosti Severne Koreje… (usred) zabrinutosti oko podrške raketnom programu, nuklearnom programu, konvencionalnom programu?“

Zajler je rekao da bi Rusija možda mogla da pristane da Severnoj Koreji dostavi satelitske snimke dok Pjongjang ne uspe da postavi svoj vojni satelit u svemir.

„Sve ove stvari su potencijalno zabrinjavajuće“, rekao je