Austrija je pozvala ambasadora EU zbog reči o ruskom „krvavom novcu“

Austrija je pozvala ambasadora EU zbog reči o ruskom „krvavom novcu“

Austrijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da poziva predstavnika EU u Beču Martina Zelmajra, koji je kritikovao spor tempo postepenog ukidanja ruskog gasa i tvrdi da plaća „krvavi novac“ za plavo gorivo, prenosi Rojters pozivajući se na austrijsku novinsku agenciju APA.

Zellmair je to saopštio na događaju u Beču u sredu uveče.

„Bože moj, 55 odsto austrijskog gasa i dalje dolazi iz Rusije“, primetio je evropski diplomata.

On je izrazio iznenađenje zbog nedostatka protesta da se isplatama gasa iz Austrije finansira ruska invazija na Ukrajinu, dodajući da se „krvavi novac šalje Rusiji svaki dan“.

Nakon toga, Ministarstvo spoljnih poslova Austrije saopštilo je da namerava da pozove Selmaira. Agencija je navela da se diplomata trenutno nalazi van zemlje, ali da će sastanak biti održan nakon njegovog povratka.

Ranije je austrijska ministarka energetike Leonor Gevesler na sastanku sa energetskim kompanijama pozvala domaće dobavljače da ubrzaju proces postepenog isključivanja ruskog gasa. Istovremeno, Savez austrijske industrije pozvao je vladu da preduzme dodatne mere kako bi se obezbedilo pouzdano snabdevanje gasom.

A austrijski kancelar Karl Negamer je nastavak isporuke gasa iz Ruske Federacije pravdao, između ostalog, i nedostatkom alternative.