Kako kratkotrajni toplotni talasi utiču na morske predatore

Kako kratkotrajni toplotni talasi utiču na morske predatore

Veliki tim pomorskih naučnika povezanih sa mnoštvom institucija širom SAD naučio je kako neki grabežljivci morskih vrhova reaguju na kratkotrajne toplotne talase. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Communications, grupa je analizirala podatke o oznakama okeanskih vrsta, uključujući ajkule i kitove, kako bi saznala više o njihovom ponašanju tokom ovih toplotnih talasa.

Morski toplotni talasi su okeanski ekvivalent toplotnim talasima na kopnu – temperature u delu okeana doživljavaju temperature toplije od normalnih tokom određenog vremenskog perioda. Morski toplotni talasi postali su mnogo češći jer su klimatske promene dovele do toplijih temperatura okeana uopšte.

U ovom novom naporu, istraživački tim se zapitao da li je moguće predvideti šta bi se moglo dogoditi određenim morskim stvorenjima dok morski toplotni talasi postaju još češći. Da bi saznali, dobili su podatke od vrsta koje su bile označene tokom drugih istraživačkih projekata i uporedile ih sa poznatim morskim kratkotrajnim toplotnim talasima da vide da li mogu da identifikuju bilo kakve promene u ponašanju. Takođe su koristili podatke kao ulaz u aplikaciju za mašinsko učenje kako bi proširili svoje nalaze i takođe da bi napravili predviđanja o budućem ponašanju 14 vrsta predatora na vrhuncu.

Pored ajkula i kitova, u timu su bile i tunjevine, kornjače, morske ptice i nekoliko vrsta sisara. Bili su u mogućnosti da prate promene u ponašanju morskih stvorenja na vrhuncu tokom toplotnih talasa koji su se desili u severoistočnom Tihom okeanu tokom 2020., 2019., 2015. i 2014. godine.

Gledajući ponašanje morskih stvorenja, tim je pronašao različite odgovore — neki su patili, dok su drugi napredovali. Plave tune i plave ajkule, na primer, bile su prinuđene da se nose sa skoro potpunim gubitkom svog staništa tokom toplotnog talasa 2015. Na suprotnom kraju spektra, morski lavovi i foke slonova su zabeležili ogroman porast staništa tokom toplotnog talasa 2019. Istraživači su takođe otkrili da su mnoge vrste premeštene u hladnije oblasti tokom toplotnih talasa – na primer, ogroman broj plavoperaje, albakore i žutopere tune preselio se iz neuobičajeno toplih voda kod obale Meksika 2014. u hladnije vode na obali Kalifornije.

Istraživački tim je takođe otkrio da je veliki deo aktivnosti koju su primetili veoma predvidljiv, iako upozoravaju da bi budući toplotni talasi mogli da izazovu različite ishode zbog promenljivih uslova u svetskim okeanima.