Japanski grad koristi robote za borbu protiv sve većeg broja izostanaka iz škole

Japanski grad koristi robote za borbu protiv sve većeg broja izostanaka iz škole

Japanski grad planira da koristi robote kako bi učenicima omogućio da virtuelno pohađaju nastavu, pošto stopa izostajanja iz škole raste zbog anksioznosti i maltretiranja, rekli su zvaničnici u sredu.

Deca će moći da koriste uređaje kod kuće za daljinsko upravljanje robotima koji ih predstavljaju u školi, omogućavajući im da učestvuju u časovima i diskusijama sa školskim drugovima, saopštio je grad Kumamoto na jugu zemlje.

Kao i u drugim zemljama, u Japanu je došlo do porasta broja dece koja ne pohađaju školu nakon pandemije COVID-19, a razlozi za odsustvo variraju od poteškoća u uklapanju do maltretiranja, prema vladinoj istrazi.

Roboti od jednog metra (tri stope) biće samohodni, a učenici će moći da ih pomeraju unutar školskog kruga, pa čak i da učestvuju u događajima, navodi se u izveštajima.

„Komunikacija preko ovih robota nije potpuno stvarna, ali može barem dati određeni osećaj stvarnosti deci koja još uvek nisu sigurna i plaše se interakcije sa drugima“, rekao je Maki Jošizato, zvaničnik grada Kumamota, za AFP.

„Nadamo se da će ovaj poduhvat pomoći u ublažavanju njihovih psiholoških strahova.

Širom Japana, broj učenika koji izostaju na nivou osnovnih i srednjih škola dostigao je najviši nivo od 244.940 u fiskalnoj 2021. godini, prema najnovijem istraživanju ministarstva obrazovanja.

Inicijativa za robote, za koju se Kumamoto nada da će se pokrenuti već u novembru, u očekivanju odobrenja budžeta, dolazi nakon što je grad koji se bavi tehnologijom pokrenuo virtuelne učionice u „metaverzumu“ kako bi se uhvatio u koštac sa izostajanjem sa nastave.

„Izuzetno je važno dati učenicima koji ne mogu da idu u školu više opcija za učenje“, rekao je gradonačelnik Kumamota Kazufumi Oniši novinarima prošlog meseca.