Norveški sud odbio je ponudu Mete za odlaganje zabrane

Norveški sud odbio je ponudu Mete za odlaganje zabrane

Norveški sud odbio je u sredu zahtev američkog tehnološkog giganta Meta da odloži zabranu bihevioralnog marketinga zasnovanog na ličnim podacima korisnika, što mu je donelo veliku kaznu u zemlji.

Od 14. avgusta, Meta dobija kaznu od milion kruna (97.000 dolara) po danu zbog nepoštovanja naredbe koju je izdala norveška agencija za zaštitu podataka Datatilsinet.

U njemu se navodi da Meta nije poštovala zabranu od 14. jula za slanje ciljanih reklama korisnicima Fejsbuka i Instagrama na osnovu njihovih ličnih podataka koje platforma društvenih medija prikuplja bez njihovog izričitog pristanka.

Meta želi da se zabrana suspenduje i ukazao je na sličan pravni slučaj u Irskoj, gde je sedište njenog evropskog štaba.

U januaru je irski regulator — koji djeluje u ime EU — izrekao Metu teške kazne u ukupnom iznosu od 390 miliona evra zbog kršenja zakona EU o ličnim podacima na Fejsbuku i Instagramu.

Gigant društvenih medija je 1. avgusta rekao da će tražiti od korisnika u Evropskoj uniji, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu i Švajcarskoj da daju saglasnost pre nego što dopuste ciljano oglašavanje na svojim mrežama.

Međutim, norveški regulator je rekao da je to nedovoljno i postavio pitanje šta bi se desilo sa podacima koji su već prikupljeni tokom nekoliko godina.

Njen direktor, Line Coll, u sredu je pozdravio odluku suda u Oslu kao „veliku pobedu za zaštitu privatnosti“.

Regulatorni organ je rekao da razmatra da se slučaj iznese Evropskom odboru za zaštitu podataka kako bi se zabrana proširila širom Evrope.