Britanski parlament će glasati za priznavanje Vagnerove grupe terorističkom organizacijom

Britanski parlament će glasati za priznavanje Vagnerove grupe terorističkom organizacijom

Britanski ministar unutrašnjih poslova saopštio je da će ruska privatna vojna kompanija „Vagner” biti proglašena terorističkom organizacijom u zemlji, prenosi Skaj njuz”.

Nacrt naredbe o zabrani biće iznesen pred britanski parlament u sredu, čime bi bilo nezakonito biti član ili podržavati rusku grupu u Velikoj Britaniji.

Određena krivična dela u vezi sa zabranom mogu biti kažnjena kaznom zatvora do 14 godina.

Prema uredbi, imovina Vagnerove grupe može biti klasifikovana kao imovina terorista i konfiskovana.

Grupa, koju je predvodio Jevgenij Prigožin pre njegove smrti u avionskoj nesreći prošlog meseca, odigrala je istaknutu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Takođe je aktivno učestvovala u sukobima u Siriji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Libiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je odluka o zabrani organizacije uzeta u obzir prirodu i obim njenih aktivnosti, kao i pretnju koju predstavlja britanskim građanima u inostranstvu.

Vagner je nasilna i destruktivna organizacija koja deluje kao vojno oruđe Rusije Vladimira Putina u inostranstvu. Dok Putinov režim odlučuje šta da radi sa čudovištem koje je stvorio, Vagnerove tekuće destabilizujuće aktivnosti samo i dalje služe političkim ciljevima Kremlja“, rekla je Suela Braverman, šefica britanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

„Oni su teroristi, jasno i jednostavno, a ova naredba o zabrani to jasno stavlja u britanski zakon“, naglasila je ona.

Ranije je objavljeno da obaveštajni izvori u Velikoj Britaniji i Ukrajini nazivaju Andreja Averjanova, šefa jedinice koja je organizovala trovanje porodice Skripal sa „Novičokom“ u Solsberiju, kao navodnog učesnika u organizaciji pogibije Jevgenija Prigožina.

Britanski obaveštajci veruju da će smrt vođe Vagnerove PMK Jevgenija Prigožina imati duboko destabilizujući efekat na grupu.