Broj samoubistava oružjem raste među mladima u SAD

Broj samoubistava oružjem raste među mladima u SAD

Samoubistva Amerikanaca starosti od 10 do 24 godine nastavljaju da rastu, a oružje je sve više metoda izbora u ovim tragedijama, otkriva novi izveštaj.

Lak pristup vatrenom oružju može značiti da se samoubistvo često vrši impulsivno i fatalno, istakli su istraživači.

„Prethodno istraživanje je identifikovalo korelaciju između lako dostupnog oružja u kući i samoubistva“, napisao je tim koji predvodi dr Stephanie Garcia, stalni hirurg na Medicinskom fakultetu Univerziteta Oklahoma u Tulsi.

Novi nalazi „pokazuju da se smrtnost od samoubistava vatrenim oružjem povećava u ovoj [mlađoj] populaciji“, dodali su oni.

U studiji, Garsija i njene kolege su pogledale federalne podatke SAD o svim samoubistvima među ljudima starosti od 10 do 24 godine od 2013. do kraja 2020.

Ukupno je tokom tog perioda zabeleženo više od 49.500 samoubistava za ovu starosnu grupu, objavili su u izdanju JAMA Pediatrics od 5. septembra.

Od tih smrtnih slučajeva, 79% se dogodilo među mladim muškarcima, a 21% među ženama.

Istraživači su takođe izračunali „izgubljene godine života“ — očekivani životni vek osobe umanjen za starost u trenutku smrti.

Fokusirajući se na ovo merenje, 44% ukupnih godina života izgubljenih zbog samoubistva među mladima koji su bili uključeni u vatreno oružje u 2013, rekli su istraživači. Međutim, taj broj je porastao na polovinu svih godina izgubljenih zbog samoubistva do 2020.

Sve u svemu, „naša studija je otkrila da je skoro 3 miliona godina života izgubljeno zbog samoubistva od 2013. do 2020. godine“, primetili su istraživači. „Samo samoubistvo vatrenim oružjem predstavljalo je više od 1,3 miliona godina izgubljenih života u periodu istraživanja.“

I čini se da ovi brojevi samo rastu: tokom 2020. godine izgubljeno je preko 200.000 godina života među mladim Amerikancima — „značajno povećanje samoubistava vezanih za vatreno oružje u poređenju sa prethodnim godinama“, saopštila je Garsijina grupa.

U proseku, mlada osoba koja je izgubila život u samoubistvu vatrenim oružjem imala je nešto više od 20 godina.

Šta se može učiniti da se ovi brojevi počnu obrnuti?

Prema studijskom timu, postoji hitna potreba za „pristupom mentalnom zdravlju, jer je imperativ da javnost bude obaveštena o znacima upozorenja o samoubistvu“. Takođe je potrebno: „Odgovarajuće skladištenje i bezbednost vatrenog oružja i zakoni o zaštiti od rizika koji mogu pomoći u sprečavanju samoubistva vatrenim oružjem“, napisali su Garsija i njegove kolege.