Krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu opada za 66 odsto u avgustu

Krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu opada za 66 odsto u avgustu

Krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu palo je u avgustu za 66,11 odsto na najniži nivo u mesecu od 2018, izjavila je u utorak ministarka za životnu sredinu Marina Silva, što je značajno za njenu ekološku politiku jer uništavanje često raste u ovo doba godine, preneo je Rojters.

Satelitski podaci brazilske agencije za istraživanje svemira INPE pokazuju da je 563 kvadratna kilometra prašume očišćeno u mesecu, što je pad od 66,1% u odnosu na isti period pre godinu dana.

U prvih osam meseci ove godine, pokazuju podaci INPE, krčenje šuma je kumulativno palo za 48 odsto u odnosu na isti period 2022.

Ovi podaci daju predsedniku Luizu Inasiju Lula da Silvi razloge za navijanje jer je obećao da će okončati krčenje šuma u ​​regionu do 2030. godine nakon što je razaranja nastala pod njegovim prethodnikom Žairom Bolsonarom, koji je smanjio napore za zaštitu životne sredine.

Ranije je Lula proslavio pad, rekavši na društvenim mrežama da je to „rezultat velikog rada Ministarstva za životnu sredinu i savezne vlade“.

Neki stručnjaci strahuju da bi značajan pad od više od 40% u krčenju šuma uočen u prvih sedam meseci Luline administracije mogao biti doveden u opasnost zbog većih razaranja u avgustu i septembru, kada vreme postaje suvo.

Međutim, prvi znaci su da se te zabrinutosti nisu ostvarile.

Krčenje šuma u ​​Amazoniji uzrokuje gubitak mnogih vrsta i njihovih staništa, negativno utiče na autohtono stanovništvo i njihovo zdravlje, uzrokuje požar, povećanje emisije CO2, eroziju tla, poplave, dezertifikacija, zagađenje rijeka i zemljišta i negativno mijenja kruženje vode oko svet.

Brazil je prošlog meseca bio domaćin velikog samita o prašumama, na kojem se osam amazonskih nacija složilo sa listom jedinstvenih ekoloških politika i mera za jačanje regionalne saradnje, ali nisu uspeli da se dogovore oko zajedničkog cilja za okončanje krčenja šuma.

Lula je svoju međunarodnu reputaciju uložio u poboljšanje ekološkog položaja Brazila.

U utorak je potpisao razgraničenje dve nove autohtone zemlje – deo njegovih napora da preokrene neke politike koje je uveo Bolsonaro, koji je zaustavio priznavanje zemljišta dok je bio na vlasti.

Priznavanje dva autohtona rezervata daje im pravnu zaštitu od invazija ilegalnih drvoseča, rudara zlata i stočara.

„Doživljavamo novi trenutak, sa agresivnijom politikom i većom političkom voljom u korist Amazona“, rekla je direktorka VVF-Brazil, Marijana Napolitano.

Ali još uvek je potrebno više, uključujući sledljivost i transparentnost u trgovini stokom, zlatom i drugim proizvodima, dodala je ona.