Istraživači otkrivaju složeno društvo divljih konja pomoću dronova

Istraživači otkrivaju složeno društvo divljih konja pomoću dronova

Istraživači Mađarske istraživačke mreže (HUN-REN), Univerziteta u Debrecinu (UD), Univerziteta Eotvos Lorand (ELTE) i Uprave nacionalnog parka Hortobađ istražili su društveni sistem krda konja Prževalskog u Hortobađu kombinovanjem dronova zasnovanih na analizu kretanja i podatke o dugoročnom praćenju stanovništva.

Istraživači su koristili dva drona da prate kretanje svakog pojedinca u krdu od 278 konja Prževalskog sa visokom vremenskom i prostornom rezolucijom, dok su pojedinačno identifikovali većinu životinja. Rezultati pokazuju da divlji konji, baš kao i ljudi, žive u složenom društvu na više nivoa, čija se struktura – ​​pa čak i grupne promene u prošlosti i budućnosti – može razumeti uz pomoć video snimaka iz vazduha visoke rezolucije. Rad koji predstavlja istraživanje objavljen je u časopisu Nature Communications.

Istraživanje društvenog ponašanja velike grupe životinja je dugotrajan posao ako se koriste klasične metode posmatranja. Međutim, studija objavljena u Nature Communications naglašava da prikupljanjem podataka visoke rezolucije, čak i nekoliko minuta snimaka kretanja životinja može pružiti dovoljno informacija da se sazna o društvenoj strukturi stanovništva i izvuku zaključci o prošlosti i budućoj dinamici kretanja životinja. grupa.

„Želeli smo da istražimo grupna kretanja krda konja Prževalskog u Hortobađu u Mađarskoj. Međutim, posmatranje skoro 300 konja u isto vreme nije lak zadatak“, kaže Katalin Ozogani, prvi autor studije, član HUN-a. -REN–UD Grupa za istraživanje ekologije ponašanja Mađarske istraživačke mreže i Univerziteta u Debrecinu (Mađarska).

„Snimali smo iz vazduha stado koristeći bespilotne letelice dok su se kretali po rezervatu i na osnovu snimaka smo utvrdili rute kretanja svih jedinki stada sa visokom prostorno-vremenskom rezolucijom.

Višeslojna društvena struktura koja je karakteristična i za ljude retka je kod životinja. Uglavnom se nalazi kod primata, ali se javlja i kod kitova, slonova i nekih kopitara kod kojih pojedinci formiraju manje porodične grupe (na primer, hareme ili grupe srodnih ženki koje predvodi matrijarh), a ove porodične grupe čine veću, labaviju zajednicu. .

Konji Prževalskog žive u Hortobađi od 1997. godine u rezervatu Pentezug. U prvim godinama nakon osnivanja populacije, haremi divljih konja živeli su u svojim domovima i retko su komunicirali jedni sa drugima. Više od decenije, međutim, haremi su zajedno formirali veliko stado, u kojem se haremi još mogu razlikovati, ali se zajedno kreću u rezervatu. Istraživači su proučavali grupna kretanja ovog složenog stada, sačinjenog od harema. Zasluge: Univerzitet Eotvos Lorand

Analiza kretanja stada dala je iznenađujuće rezultate. „Pojedinci u grupi koordiniraju svoje pokrete i usklađuju se jedni sa drugima, a otkrivanjem ovih finih interakcija između pojedinaca, pokazalo se da možemo proceniti društvenu mrežu stada na osnovu kretanja grupe“, objašnjava glavni autor Mate Nađ, šef istraživačke grupe za kolektivno ponašanje „Lendulet” Mađarske akademije nauka i Univerziteta Eotvos Lorand (Mađarska).

Istraživači su kombinovali kratkoročna zapažanja kretanja od nekoliko minuta sa dugoročnim podacima praćenja stanovništva nacionalnog parka unazad dve decenije. Od osnivanja rezervata, divlje konje su pojedinačno prepoznavali zaposleni u parku koji su redovno prikupljali podatke o promenama populacije.

„Zahvaljujući praćenju populacije znamo poreklo životinja, što potvrđujemo i genetskim uzorkovanjem, kao i njihovo mesto u društvenom sistemu, odnosno redovno beležimo koja jedinka pripada kojem haremu“, kaže koautor. Viola Kerekeš, vođa projekta Direkcije Nacionalnog parka Hortobađ.

Analize su pokazale da su društveni odnosi divljih konja povezani sa srodstvom i familijarnošću životinja. Na primer, ženke (kobile) su bliže jedna drugoj na društvenoj mreži ako su duže vreme u haremu. Srodstvo može igrati značajnu ulogu u organizovanju harema u krda, jer su haremi pastuva braće i sestara (jedan priplodni mužjak u haremu) bliži jedan drugom u društvenoj mreži nego haremi nepovezanih pastuva.

Između bližih harema, u isto vreme, raspršenost kobila je bila veća, što takođe doprinosi odnosima među haremima kroz familijarnost.

„To je izuzetna prilika da istražite društvenu mrežu čitave populacije i njenu dinamiku“, objašnjava koautor Atila Fulop, istraživač sa Univerziteta Babes-Boliai (Rumunija) i HUN-REN–UD grupe za istraživanje ekologije ponašanja. Pokazalo se da stariji i veći haremi, koji tipično pripadaju starijim i iskusnijim pastuvima, zauzimaju više centralnih lokacija u društvenoj mreži stada. Moguće objašnjenje je da pastuvi iz harema formiraju savez kako bi efikasnije zaštitili svoje hareme od neženja.

„Jedan od iznenađujućih rezultata studije je da možemo zaključiti buduću grupnu dinamiku posmatranjem trenutnog kretanja“, dodaje Zoltan Barta, glavni autor, šef Odeljenja za evolucionu zoologiju Univerziteta u Debrecinu i HUN-REN–UD bihejvioralnog studija. Grupa za istraživanje ekologije.

Istraživači su pokazali da su se kobile koje su živele u različitim haremima u vreme posmatranja iz vazduha, ali su postale haremski parovi u roku od dve godine nakon posmatranja, već kretale sličnijim rutama nego druge kobile. Dakle, kroz analizu kretanja moglo se zaključiti i koje kobile će napustiti svoj harem u naredne dve godine i u koji će harem preći.

„Ne samo da smo saznali nove, ranije nepoznate detalje o društvenom životu konja Prževalskog, već smo istakli da posmatranja dronova, koja se mogu primeniti čak i u divljim populacijama, mogu pružiti veoma detaljne informacije.“