Argentinski sveštenici brane papu Franju zbog „sramnih“ napada

Argentinski sveštenici brane papu Franju zbog „sramnih“ napada

Sveštenici iz siromašnih okruga u Buenos Ajresu održali su u utorak misu u odbranu argentinskog pape Franje nakon što ga je radikalni desničarski predsednički kandidat Havijer Milei osudio kao „imbecila“ i „predstavnika zla“.

Milei, libertarijanski ekonomista autsajder, vodi u anketama uoči opštih izbora 22. oktobra, sa drskim kritikama u kampanji na račun njegovih političkih rivala koje su imale odjek kod nekih glasača ljutih zbog krize troškova života zbog inflacije od 113 odsto.

Bivši medijski komentator „šok džokera” izveo je seriju napada na papu, nazivajući ga „imbecilom koji brani socijalnu pravdu”, „kučkinim sinom koji propoveda komunizam” i „predstavnikom zlog na Zemlji”.

„On je papu Franju nazvao uvredama kao imbecilom i gorim stvarima“, rekao je sveštenik iz Buenos Ajresa Lorenco „Toto“ De Vedia, koji je primetio da su dugotrajne uvrede stekle sve veću slavu kako Milejeva popularnost raste.

„Zato danas imamo ovu misu.“

Portparol Milei je u utorak odbio da komentariše.

Papa Franja (87) živeo je skromno dok je bio nadbiskup Buenos Ajresa, putujući na posao javnim prevozom i držao se prikriveno kada je odlazio da pomogne u siromašnim delovima grada. Njegovo ponašanje donelo mu je nadimak „Papa sirotinjskih četvrti“.

„Sramotno je da kandidat govori ove stvari. Reći da je socijalna pravda sranje, izvinite na jeziku, kada pravda počinje od jevanđelja“, rekao je sveštenik Hose Marija „Pepe“ Di Paola tokom mise.

Neki vernici su u rukama držali fotografije pontifika.

Papa, koji se nije vratio u svoju domovinu otkako je preuzeo dužnost pre 10 godina, delom zbog političkih tenzija u zemlji, rekao je da bi mogao da otputuje tamo 2024. godine, mada se ne zna da li bi to učinio ako Milei dobije predsedničku funkciju.

Argentina ima trocifrenu inflaciju, 40% siromaštva i valutu koja stalno devalvira. Najgora ekonomska kriza u decenijama izazvala je gnev na tradicionalnu politiku i podstakla trijumf Mileija, koji je predvodio na izborima u avgustu sa 30%.