SAD kažu da će Severna Koreja „platiti cenu“ za bilo kakve isporuke oružja Rusiji

SAD kažu da će Severna Koreja „platiti cenu“ za bilo kakve isporuke oružja Rusiji

Pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje aktivno napreduju, rekao je u utorak jedan američki zvaničnik i upozorio lidera Kim Džong Una da će njegova zemlja platiti cenu za snabdevanje Rusiji oružjem za upotrebu u Ukrajini, piše Rojters.

Pružanje oružja Rusiji „neće se dobro odraziti na Severnu Koreju i ona će platiti cenu za to u međunarodnoj zajednici“, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima u Beloj kući.

Kremlj je ranije u utorak saopštio da „nema šta da kaže“ o izjavama američkih zvaničnika da Kim planira da otputuje u Rusiju ovog meseca da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom i razgovara o isporuci oružja Moskvi.

Kim očekuje da će se razgovori o oružju nastaviti, rekao je Salivan, uključujući na nivou lidera i „možda čak i lično“.

„Nastavili smo da stisnemo rusku odbrambenu industrijsku bazu“, rekao je Salivan, a Moskva sada „traži bilo koji izvor koji može da pronađe“ za robu poput municije.

„Nastavićemo da pozivamo Severnu Koreju da se pridržava svojih javnih obaveza da neće isporučivati oružje Rusiji koje će na kraju ubiti Ukrajince“, rekao je Saliven.

U ponedeljak je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla da bi Kim i Putin mogli da se sastanu, a Njujork tajms je citirao neimenovane američke i savezničke zvaničnike koji su rekli da Kim planira da otputuje u Rusiju već sledeće nedelje da se sastane sa Putinom.

Upitan da li može da potvrdi razgovore, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Ne, ne mogu. Nema šta da se kaže“.

Kako je izolacija Rusije zbog njenog rata u Ukrajini rasla, ona je dobila sve veću vrednost u Severnoj Koreji, smatraju politički analitičari. Sa strane Severne Koreje, odnosi sa Rusijom nisu uvek bili tako topli kao na vrhuncu Sovjetskog Saveza, ali sada zemlja ubira jasne koristi od potrebe Moskve za prijateljima.

Zvaničnik severnokorejskog ministarstva odbrane u novembru je rekao da Pjongjang „nikada nije imao ‘poslove sa oružjem’ sa Rusijom“ i da „nema plan da to čini u budućnosti“.

Moskva i Pjongjang su obećali da će pojačati saradnju u oblasti odbrane.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je u julu posetio Pjongjang kako bi prisustvovao demonstracijama naoružanja koje je uključivalo severnokorejske zabranjene balističke rakete, rekao je u ponedeljak da dve zemlje razgovaraju o mogućnosti zajedničkih vojnih vežbi.

„Baš kao što osobu možete reći po njenim prijateljima, državu možete reći po kompaniji koju drži“, rekao je Keir Giles, viši konsultant u Chatham House-ovom programu Rusija i Evroazija. „U slučaju Rusije, ta kompanija se sada uglavnom sastoji od drugih odmetnutih država.

Ovo putovanje bi bilo Kimova prva poseta inostranstvu za više od četiri godine i prva od pandemije korona virusa.

Iako je on više putovao u inostranstvo nego njegov otac kao vođa, Kimovo putovanje je često obavijeno velom tajne i teškog obezbeđenja. Za razliku od svog oca za koga se govorilo da nije sklon letenju, Kim je na neka od svojih putovanja vozio svoj lični avion ruske proizvodnje, ali su američki zvaničnici rekli Njujork tajmsu da bi mogao da pređe oklopnim vozom preko kopnene granice Severne Koreje sa Rusijom .

Kim će verovatno želeti da naglasi osećaj ruske podrške i možda će tražiti dogovore o prodaji oružja, pomoći i slanju radnika u Rusiju, rekao je Andrej Lankov, stručnjak za Severnu Koreju sa Univerziteta Kukmin u Seulu.

Sjedinjene Države su u avgustu uvele sankcije trima entitetima za koje su optužili da su povezani sa sporazumima o oružju između Severne Koreje i Rusije.

Severna Koreja je izvršila šest nuklearnih proba od 2006. godine i testirala je razne rakete poslednjih godina.

Rusija se pridružila Kini u protivljenju novim sankcijama Severnoj Koreji, blokirajući pritisak koji predvode SAD i javno cepajući Savet bezbednosti UN po prvi put otkako je počeo da kažnjava Pjongjang 2006.