Rast emisije uglja G20 po glavi stanovnika

Rast emisije uglja G20 po glavi stanovnika

Emisije uglja G20 po glavi stanovnika nastavljaju da rastu uprkos klimatskim obećanjima i naporima u tranziciji nekih članica grupe velikih ekonomija, pokazalo je novo istraživanje u utorak.

Grupa, čiji se lideri sastaju u Nju Delhiju ovog vikenda, čini 80 odsto globalnih emisija u energetskom sektoru.

Ali u razgovorima u julu, nije uspela da se složi da globalne emisije treba da dostignu vrhunac do 2025. godine ili da masovno povećaju upotrebu obnovljive energije.

Između 2015. i 2022. godine, emisije uglja G20 po glavi stanovnika porasle su za devet odsto, prema istraživanju koje je u utorak objavio Ember, energetski centar koji se zalaže za obnovljivu energiju.

Dvanaest članica G20, uključujući Britaniju, Nemačku i Sjedinjene Države, uspele su značajno da smanje emisije po glavi stanovnika.

Ali druge zemlje, uključujući Indiju domaćina G20, Indoneziju i Kinu, sve su videle porast emisija.

Indonezija, koja je prošle godine primila obećanje od 20 milijardi dolara od bogatih zemalja da se odvikne od uglja, zabeležila je povećanje emisija po glavi stanovnika od goriva za 56 odsto u odnosu na 2015.

Čak i neke zemlje koje su postigle smanjenje svojih emisija i dalje emituju daleko iznad globalnog proseka po glavi stanovnika, navodi se u izveštaju.

„Kina i Indija se često okrivljuju kao veliki svetski zagađivači energije iz uglja“, rekao je Dejv Džons, Emberov vođa za globalne uvide.

„Ali kada se uzme u obzir stanovništvo, Južna Koreja i Australija su bili najgori zagađivači još 2022. godine.

Porast dolazi uprkos upornim upozorenjima da su duboki rezovi u emisiji fosilnih goriva neophodni da bi se planeta održala prikladna za život.

Termoelektrane na ugalj koje ne koriste tehnologiju hvatanja ugljenika moraju opasti za 70-90 procenata u roku od osam godina, prema Međuvladinom panelu za klimatske promene.

Ali mnoge članice G20 tek treba da otkriju sveobuhvatne strategije povlačenja uglja, primetio je Ember.

„Rasteći vetar i solarna energija pomažu da se smanji emisija energije iz uglja po glavi stanovnika u mnogim zemljama, ali to još nije dovoljno da se ide u korak sa rastućom potražnjom za električnom energijom u većini zemalja u razvoju“, upozorava se u izveštaju.

Grupa je pozvala članice G20 da se ovog vikenda dogovore o utrostručenju obnovljivih izvora energije do 2030. i da ponude jasne politike o postupnom ukidanju energije iz uglja.