Australijski zakonodavci pozivaju na oslobađanje Džulijana Asanža tokom posete SAD

Australijski zakonodavci pozivaju na oslobađanje Džulijana Asanža tokom posete SAD

Međustranačka delegacija australijskih poslanika otputovaće ovog meseca u Sjedinjene Države tražeći oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, saopštila je u utorak njegova grupa za podršku, uoči posete premijera Entonija Albanezea. u oktobru.

Grupa će apelovati na američke zvaničnike da odustanu od pokušaja izručenja Asanža iz britanskog zatvora u Sjedinjene Države, gde se za njim traga zbog optužbi zbog objavljivanja poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa.

U delegaciji će biti bivši potpredsednik vlade Barnabi Džojs i poslanici iz laburističke vlade, opozicije i stranke Zeleni.

Asanžov brat i predsednik organizacije Asanžove kampanje, Gabrijel Šipton, rekao je da velika većina Australijanaca ne razume zašto su SAD nastavile da zahtevaju njegovo izručenje.

„Australijci vide SAD kao našeg najbližeg saveznika… ali upravo sada, Džulijan je talac osvetoljubive američke administracije i to šteti američko-australijskim odnosima“, rekao je on u saopštenju.

Australijska delegacija će se sastati sa članovima Kongresa i Senata, zvaničnicima u državnim i pravosudnim odeljenjima i istraživačkim centrima, uključujući Američku uniju za građanske slobode i Reportere bez granica.

Asanžove pristalice kažu da je on žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD, uključujući sukobe u Avganistanu i Iraku. Vašington kaže da je objavljivanje tajnih dokumenata dovelo u opasnost živote.

Albanez je u maju rekao da je frustriran što nije postignuto diplomatsko rešenje za okončanje Asanžovog pritvora i da je i dalje zabrinut za Asanžovo mentalno zdravlje.

Podrška Asanžu među kreatorima politike u SAD i dalje je niska. Samo nekoliko članova Kongresa se oglasilo u podršci zahtevu da se odustane od optužbi protiv njega.

Ako bude izručen, Asanž se suočava sa kaznom do 175 godina zatvora maksimalnog obezbeđenja.