Misteriozne vrste morskih bakterija otkrivene duboko u okeanu

Misteriozne vrste morskih bakterija otkrivene duboko u okeanu

U uzorcima sedimenta duboko u okeanu, naučnici su identifikovali misteriozne i jedinstvene nove vrste morskih bakterija koje unapređuju naše razumevanje uslova dubokog mora i mikrobiologije uopšte.

Tim u Kini je uzgajao bakterije u laboratoriji koristeći sediment iz hladnog curenja, specifične lokve tečnosti bogate hranljivim materijama i blata na dnu okeana.

Istraživački tim nazvan Poriferisphaera hetertotrophis, pripada grupi bakterija koja nije dobro proučena, iako se nalazi širom sveta, od jezera do zemljišta, i igra ključnu ulogu u recikliranju ugljenika i azota.

„Većina bakterija Planctomicetes je izolovana korišćenjem medija za rast koji su nutritivno siromašni“, kaže mikrobiolog Rikuan Dženg iz Kineske akademije nauka.

„Zato smo želeli da vidimo da li bi korišćenje medijuma bogatog hranljivim materijama omogućilo kultivisanje i dalje karakterisanje članova ove porodice koja se slabo razume.“

Novi pristup Dženga i tima u laboratoriji simulirao je uslove dubokog mora. Nova bakterija P. hetertotrophicis, soj označen kao ZRK32, rasla je brže od drugih kultivisanih bakterija i umnožavala se na drugačiji način od drugih sličnih sojeva.

Mehanizam pupljenja, gde roditeljske ćelije razvijaju pupoljke koji potom postaju njihovo potomstvo, ranije nije viđen kod Planctomicetes. To je možda znak neobičnijih uslova u kojima živi ovaj soj bakterija.

Čini se da nova vrsta takođe stupa u interakciju sa tipovima azota – i azotnim ciklusom – na novi način, i živi zajedno sa specifičnom vrstom virusa koji grli bakterije (bakteriofag) koji pomaže u preradi azota.

Sve ovo doprinosi razumevanju naučnika o hemijskim procesima koji se dešavaju duboko ispod površine okeana.

„Naše analize pokazuju da je soj ZRK32 nova vrsta, koja najbolje raste u medijumima bogatim hranljivim materijama i oslobađa bakteriofag u prisustvu azota“, kaže mikrobiolog Čaomin Sun iz Kineske akademije nauka.

„Ovaj fag-ZRK32 je hronični bakteriofag koji živi u svom domaćinu bez da ga ubije.“

Bakteriofagi su takođe važni za ciklus azota, baš kao i bakterije sa kojima koegzistiraju. Buduća istraživanja bi mogla da pogledaju kako fag-ZRK32 reaguje sa drugim sojevima planktomiceta i kakvi su efekti na okruženje okeana.

S obzirom na to da su bakterije Planctomicetes toliko sveprisutne, relativno se malo zna o njima u dubokomorskim sredinama – praznina u znanju koju nova studija i novoidentifikovane vrste bakterija pomažu da se popune.

„Naši nalazi pružaju novi uvid u metabolizam azota u bakterijama Planctomicetes i odgovarajući model za proučavanje interakcija između Planctomicetes i virusa“, kaže Sun.