Atipični antipsihotici nisu bezbedniji od haloperidola za starije osobe sa postoperativnim delirijumom

Atipični antipsihotici nisu bezbedniji od haloperidola za starije osobe sa postoperativnim delirijumom

Studija u kojoj je učestvovalo više od 17.000 starijih odraslih osoba koje su prepisale antipsihotike nakon velike operacije otkrile su da atipični antipsihotici nisu manje štetni od haloperidola. Nalazi su objavljeni u Annals of Internal Medicine.

Postoperativni delirijum je najčešća komplikacija nakon velikih operacija kod starijih osoba. Povezan je sa dužim boravcima u bolnici, otpuštanjem iz ustanove, padom funkcije, mortalitetom i povećanim troškovima zdravstvene zaštite. Nefarmakološke intervencije se preporučuju za početni tretman delirijuma, ali se antipsihotici i dalje često koriste za upravljanje simptomima ponašanja.

Prethodna istraživanja su pokazala da je upotreba haloperidola opala, a upotreba atipičnih antipsihotika se vremenom povećala. Takvi trendovi odražavaju percepciju kliničara da su atipični antipsihotici manje štetni od haloperidola.

Istraživači iz Hebrev SeniorLife, Brigham and Vomen’s Hospital i Harvard Medical School proučavali su 17.115 pacijenata starih 65 godina i više bez psihijatrijskih poremećaja kojima je prepisan oralni antipsihotik nakon velike operacije kako bi uporedili rizik od neželjenih događaja u bolnici. Autori su otkrili da među četiri antipsihotika nije bilo statistički značajne razlike u riziku od bolničke smrti među pacijentima lečenim haloperidolom, olanzapinom, kvetiapinom i risperidonom.

Rizik za nefatalne kliničke događaje kretao se od 2,0% do 2,6% za događaj srčane aritmije, 4,2% do 4,6% za pneumoniju i 0,6% do 1,2% za moždani udar ili prolazni ishemijski napad, bez statistički značajnih razlika po grupama lečenja. Autori preporučuju potpuno smanjenje upotrebe antipsihotika jer ne postoji sigurnija opcija antipsihotika i fokusiranje usaglašenih kliničkih i zdravstvenih napora i ulaganja u nefarmakološke intervencije za prevenciju i upravljanje delirijumom.