Makron želi pretplatu na javni prevoz u nemačkom stilu

Makron želi pretplatu na javni prevoz u nemačkom stilu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u ponedeljak da želi da vidi sistem jeftinih mesečnih pretplata za regionalne vozove u Francuskoj u nemačkom stilu, piše Rojters.

Na pitanje HugoDecripte, Jutjub kanala usmerenog na vesti za mlade, da li je Francuska voljna da stavi na raspolaganje propusnicu od 49 evra mesečno za regionalne vozove kao u Nemačkoj, Makron je rekao da se za ovo.

„Zamolio sam ministra saobraćaja da ga pokrene sa svim regionima koji su spremni da uspostave ovaj sistem“, rekao je Makron.

Nemačka je početkom ove godine uvela takozvanu „Deutschlandticket“, koja košta 49 evra mesečno i nudi neograničeno putovanje Nemačkom u lokalnom javnom prevozu, kao što su autobusi i prigradski vozovi.

Cilj šeme – koja će koštati oko 3 milijarde evra, a finansiraju i savezna i državna vlada – je smanjenje emisije CO2 i pomoć građanima da se izbore sa rastućom inflacijom.

„Za životnu sredinu i kupovnu moć, hajde da napravimo ovu voznu propusnicu u Francuskoj, u saradnji između države i regiona“, rekao je ministar saobraćaja Kleman Bon u izjavi na Ks.

Makron je dodao da takav sistem treba da bude deo šireg napora da se smanji emisija CO2 i da uključi stambeni sektor i druge delove privrede.