Bajden će imenovati dugogodišnjeg pomoćnika za američkog ambasadora pri Unesku

Bajden će imenovati dugogodišnjeg pomoćnika za američkog ambasadora pri Unesku

Dugogodišnji pomoćnik predsednika Džoa Bajdena, koji je viši savetnik u kancelariji potpredsednice Kamale Haris, Bajden je izabrao da predstavlja Sjedinjene Države u agenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj obrazovanju, nauci i kulturi.

SAD su se nedavno ponovo pridružile Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu nakon petogodišnje pauze koju je inicirao Bajdenov neposredni prethodnik u Beloj kući Donald Tramp.

Izbor demokratskog predsednika da postane stalni predstavnik SAD pri UNESCO-u sa sedištem u Parizu, sa rangom ambasadora, je dugogodišnja pomoćnica Kortni O’Donel, prema zvaničniku Bele kuće, koji je u ponedeljak govorio pod uslovom anonimnosti da bi razgovarao o nominaciji pre zvaničnog saopštenja.

O’Donel trenutno nosi dva šešira: ona je viši savetnik u Harrisovoj kancelariji i vršilac dužnosti šefa osoblja za Harisovog muža, drugog gospodina Daga Emhofa, i daje svoju stručnost za niz nacionalnih i globalnih pitanja, uključujući rodnu ravnopravnost i borbu protiv predrasuda protiv Jevreja, glavna tema za Emhofa, koji je Jevrej.

O’Donel je takođe bila direktor komunikacija za Džil Bajden, kada je bila druga dama tokom potpredsednika Džoa Bajdena dok je Barak Obama bio predsednik. O’Donel je pomogao Džil Bajden da podigne svest i podršku porodicama američkih vojnih lica i promoviše koledž u zajednici.

Ona ima veliko iskustvo u razvoju globalnih partnerstava, javnih poslova i strateških komunikacija, pošto je bila na visokim pozicijama u dve predsedničke administracije, neprofitnim i filantropskim organizacijama, nacionalnim političkim kampanjama i privatnom sektoru, prema njenoj zvaničnoj biografiji.

O’Donel je nedavno nadgledao globalna partnerstva u Airbnb-u.

Bivši šef kabineta Bele kuće Ron Klajn rekao je da O’Donelu veruju kolege širom sveta.

„Ovo je fantastičan izbor i ona će uraditi fantastičan posao u Unesku“, rekao je on u izjavi.

Keti Rasel je radila sa O’Donel u kancelariji druge dame i rekla je da je vešta u razvoju globalnih partnerstava, kreiranju kampanja za društveni uticaj i pružanju strateških saveta o nizu pitanja.

„Svi koji poznaju Kortni znaju da je ona posvećena vrednosti globalnog angažmana i jačanja američkog liderstva širom sveta“, rekao je Rasel.

Senat mora da glasa o O’Donelovoj nominaciji.

Prva dama prisustvovala je ceremoniji krajem jula u sedištu Uneska u Parizu, gde je podignuta američka zastava u znak zvaničnog ponovnog ulaska Vašingtona u agenciju UN nakon odsustva koje je inicirao Tramp, republikanac. Ona je govorila o značaju američkog liderstva u očuvanju kulturnog nasleđa i osnaživanju obrazovanja i nauke širom sveta.

Sjedinjene Države su u junu objavile svoju nameru da se ponovo pridruže Unesku, a 193 države članice organizacije glasale su u julu za odobrenje ponovnog ulaska SAD. Ceremonija je formalno označila da su SAD postale 194. član — i vlasnik zastave — u agenciji.

Odluka SAD o povratku zasnovana je uglavnom na zabrinutosti da je Kina popunila rukovodstvo otkako se Vašington povukao, naglašavajući širu geopolitičku dinamiku u igri, posebno rastući uticaj Kine u međunarodnim institucijama.

Izlazak SAD iz Uneska 2017. naveo je navodnu antiizraelsku pristrasnost unutar organizacije. Odluka je usledila nakon poteza Uneska iz 2011. da uključi Palestinu kao državu članicu, što je dovelo do toga da SAD i Izrael prestanu da finansiraju agenciju. Povlačenje SAD postalo je zvanično 2018.