Pakistanski premijer tvrdi da je američka vojna oprema zaostala u Avganistanu sada u rukama militanata

Pakistanski premijer tvrdi da je američka vojna oprema zaostala u Avganistanu sada u rukama militanata

Privremeni premijer Pakistana izjavio je u ponedeljak da je američka vojna oprema zaostala tokom američkog povlačenja iz Avganistana pala u ruke militanata i na kraju stigla do pakistanskih talibana.

Oprema — koja uključuje širok spektar predmeta, od naočara za noćno osmatranje do vatrenog oružja — sada se „pojavljuje kao novi izazov“ za Islamabad jer je poboljšala borbene sposobnosti pakistanskih talibana, rekao je premijer Anvar-ul-Hak Kakar .

Pakistanski talibani, poznati kao Tehrik-e-Taliban Pakistan ili TTP, poslednjih meseci su pojačali napade na pakistanske bezbednosne snage. Oni su zasebna militantna grupa, ali saveznik avganistanskih talibana.

Talibani su preplavili Avganistan sredinom avgusta 2021. dok su američke i NATO trupe bile u poslednjim nedeljama svog haotičnog povlačenja iz zemlje posle 20 godina rata. Suočeni sa napadom talibana, avganistanska vojska koju podržavaju i obučavaju SAD se raspala.

Nema definitivnih informacija o tome koliko je američke opreme ostavljeno – ali talibani su zaplenili vatrenu moć koju su isporučili SAD, oružje, municiju, helikoptere i drugu modernu vojnu opremu od avganistanskih snaga koje su je predale. Iako niko ne zna tačnu vrednost, zvaničnici američke odbrane potvrdili su da je značajna.

U razgovoru sa odabranom grupom novinara u svojoj kancelariji u ponedeljak u pakistanskoj prestonici Islamabadu, Kakar nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali svoje navode ili direktno povezivali avganistanske talibane i TTP. On je rekao da postoji potreba da se usvoji „koordinisani pristup“ u rešavanju izazova zaostale opreme.

Kakar takođe nije kritikovao avganistanske talibane — Islamabad je pokušao da dođe do i da deluje kao sagovornik između međunarodne zajednice i novih vladara u Kabulu, koji su izopšteni zbog oštrih edikta koje su nametnuli od njihovog preuzimanja.

Međutim, dva bezbednosna zvaničnika u Islamabadu izjavila su za Asošijeted pres da je TTP ili kupio opremu od avganistanskih talibana, ili je dobio kao saveznika. Zvaničnici su razgovarali o ovoj temi pod uslovom da ostanu anonimni.

Pakistanski talibani su takođe objavili izjave i video snimke poslednjih meseci, tvrdeći da poseduju, na primer, oružje sa laserskim i termalnim nišanskim sistemima.

TTP borci sada gađaju pakistanske trupe iz daljine, dok su ranije njihovo jedino oružje bile jurišne puške AK-47, rekao je jedan od zvaničnika, bez detaljnijeg objašnjenja.

Ipak, pakistanske snage bezbednosti nastaviće da se bore protiv militanata „kako bi odbranile naš dom, decu, džamije i bogomolje“, rekao je Kakar.

Kakar, 52, položio je zakletvu prošlog meseca kao najmlađi premijer Pakistana na čelu prelazne vlade. Njegov kabinet će voditi svakodnevne poslove do narednih parlamentarnih izbora. Glasanje, koje je trebalo da se održi u oktobru ili novembru, verovatno će biti odloženo najmanje do januara 2024. godine, jer pakistansko telo za nadzor izbora kaže da mu je potrebno vreme da preoblikuje izborne jedinice kako bi se odrazili poslednji rezultati popisa.

Kakar je odbacio bilo kakve razgovore između vlade i TTP otkako su militanti jednostrano prekinuli primirje prošlog novembra.

Od kada su talibani preuzeli vlast u susjedstvu, Islamabad kaže da su borci TTP-a sve više davali utočište od avganistanskih talibana, što zaoštrava odnose između Islamabada i Kabula.

Pakistan je postao ključni saveznik Vašingtona u njegovom ratu protiv terorizma nakon napada 11. septembra u Sjedinjenim Državama. Ova većinski muslimanska zemlja trenutno se suočava sa jednom od najgorih ekonomskih kriza iako se njena politička previranja produbljuju.

Na svojoj konferenciji za novinare, Kakar je takođe naglasio da će svim političkim partijama — uključujući pakistansku opozicionu partiju Tahreek-e-Insaf sada zatvorenog bivšeg premijera Imrana Kana — biti dozvoljeno da učestvuju na predstojećim izborima.

„Ovdje smo samo da pomognemo izbornom procesu“, rekao je Kakar.

On nije direktno pomenuo Kana, koji nema pravo da se kandiduje na izborima jer služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije. Kan, koji je zbačen izglasavanjem nepoverenja u aprilu 2022. godine, i dalje je vodeća opoziciona ličnost u zemlji.