Severnokorejski lider Kim sastaće se sa Putinom u Rusiji ovog meseca

Severnokorejski lider Kim sastaće se sa Putinom u Rusiji ovog meseca

Severnokorejski lider Kim Džong Un planira da ovog meseca otputuje u Rusiju da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o mogućnosti isporuke oružja za rat u Ukrajini, izvestio je u ponedeljak Njujork tajms, pozivajući se na SAD. i saveznički izvori.

Kim bi putovao iz Pjongjanga, verovatno oklopnim vozom, do Vladivostoka, na pacifičkoj obali Rusije, gde bi se sastao sa Putinom, navodi list.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Planirano putovanje će uslediti kada Rusija razgovara o održavanju zajedničkih vojnih vežbi sa Severnom Korejom i nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pokušao da poseti Severnu Koreju da ubedi Pjongjang da Rusiji proda artiljerijsku municiju.

SAD su ranije upozorile da bi Severna Koreja mogla da obezbedi više oružja Rusiji, čije su snage izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ratu kojem se SAD i njihovi evropski saveznici žestoko protive i kojem Moskva naziva „specijalnu vojnu operaciju“.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je 30. avgusta da su Sjedinjene Države zabrinute što pregovori o oružju između dve zemlje napreduju aktivno.