Poslanici počinju raspravu o rebalansu budžeta – deficit manji od očekivanog, kako će novac biti potrošen

Poslanici počinju raspravu o rebalansu budžeta – deficit manji od očekivanog, kako će novac biti potrošen

U Skupštini Srbije sutra počinje rasprava o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je za RTS da su planirani prihodi veći 60,6 milijardi dinara i da će biti iskorišćeni za poboljšanje standarda građana. Premijerka Ana Brnabić kaže da srpska privreda ubrzava i da može da ostvari planirani rast BDP-a od 2,5 odsto u ovoj godini.

U državnoj kasi je 1.904 milijarde dinara. Istovremeno, deficit je smanjen na 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Sada ide lepši deo – da se neočekivano više para podeli.

„Povećanje plata, povećanje penzija, dalji nastavak kapitalnih infrastrukturnih projekata, ulaganje u poljoprivredu, jednokratna pomoć majkama u iznosu od 10.000 dinara, kao i pomoć za lečenje dece u inostranstvu i lečenje retkih bolesti su osnove i pet, da kažem, stubova našeg rebalansa budžeta“, rekao je Siniša Mali, ministar finansija .

Ni od jednog kapitalnog projekta neće odustati – Moravskog koridora, brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, Dunavske magistrale, brze pruge do Subotice, ali i manjih projekata od značaja za život građana.

Za poljoprivredu – 35 milijardi dinara. To znači da je udeo poljoprivrede u budžetu dostigao sedam odsto. Posebno je važno da je rebalansom obezbeđeno dodatnih 3,9 milijardi dinara za lečenje od retkih bolesti u zemlji i inostranstvu.

„U potpunosti podržavamo planiranje prihoda budžeta po principu opreznosti kao i orjentaciju da se fiskalni prostor iskoristi i za povećanje investicija u saobraćajnu infrastrukturu i energetski sektor, kao i dalji rast standarda građana“, navela je Ana Ivković, viceguvernerka Narodne banke Srbije.

U septembru sledi povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i medicinske sestre i tehničare, a u januaru još jedno povećanje od 10 odsto za zaposlene u javnom sektoru. U oktobru sledi povećanje penzija takođe za 5,5 odsto, a u januaru još 14,8 odsto.

Kada se sve sabere to prevazilazi procenat inflacije, kaže ministar Mali.

Fiskalni savet saglasan je da su u uslovima visoke inflacije i usporenog privrednog rasta fiskalni trendovi povoljni.

Beleži se rekordni skok prihoda od poreza na dobit, dobar deo prihoda potiče i od akciza, ali ih zabrinjava pad naplate PDV-a.

„Dakle, iz ovog dobrog rezultata fiskalnog u odnosu na plan moglo se uštedeti nekih 1,3 milijarde evra i da se deficit ove godine spusti na 1,5 odsto BDP-a. Međutim, ovaj smanjeni deficit, to nije ušteda i za to bi se mi zaduživali, biće defakto potrošen jer se kroz ovaj rebalans ponovo deficit vraća na 2,8 posto, tj. na nivo blizu onog što je planirano“, rekao je Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta.

Demokratska stranka neće glasati za rebalans budžeta.

„Nismo ni očekivali da drugačije bude brzo. Ali smo strašno nezadovoljni da jedna ovako siromašna zemlja, sa siromašnim budžetom se rasipa novcem“, rekao je Vladimir Obradović iz Demokratske stranke.

Premijerka Ana Brnabić je na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda rekla da srpska privreda ubrzava i da, ukoliko nastavi sadašnjim tempom razvoja, može da ostvari planirani rast BDP-a od 2,5 odsto u ovoj godini, i pored značajnog usporavanja evropske privrede i posebno privreda zemalja ka kojima smo najviše usmereni.