Japanski ribari i lokalno stanovništvo traže zaustavljanje ispuštanja vode u Fukušimi

Japanski ribari i lokalno stanovništvo traže zaustavljanje ispuštanja vode u Fukušimi

Više od 100 ribara i meštana koji žive u blizini Fukušime podneće tužbu ove nedelje tražeći da zaustave ispuštanje otpadnih voda iz pogođene japanske nuklearne elektrane, rekli su u ponedeljak.

Dvanaest godina nakon jedne od najgorih nuklearnih nesreća na svetu, Japan je 24. avgusta počeo da ispušta tretiranu rashladnu vodu razblaženu morskom vodom u Pacifik, insistirajući da je bezbedna.

Mnogi japanski ribari su bili protiv objavljivanja, strahujući da će to poništiti godine napora da se poboljša imidž industrije nakon katastrofe 2011. godine.

Više od 100 tužilaca u Fukušimi i susednim prefekturama podneće tužbu Okružnom sudu u Fukušimi u petak, rekao je za AFP Sugi Tanji, član sekretarijata grupe.

„Vlada nije ispunila svoje obećanje da će postići saglasnost ribara pre nego što je donela takvu odluku o oslobađanju“, rekla je ona.

„Ovo je pogrešna politika jer ignoriše snažno protivljenje ne samo ribarske zadruge u Fukušimi već i zadruga širom zemlje“, navodi se u saopštenju grupe.

„Ispuštanje u okean nikada se ne može tolerisati jer donosi dodatnu patnju žrtvama nuklearne nesreće“, dodaje se.

Puštanje vode izazvalo je žestoku reakciju Kine, uključujući potpunu zabranu uvoza japanske morske hrane.

Kancelarije i preduzeća japanske vlade takođe su bombardovani hiljadama neprijatnih poziva sa kineskih telefonskih brojeva.

Samo gradska vlada Tokija primila je 34.300 poziva od 24. do 31. avgusta, kaže se.

Zvaničnici japanske vlade uložili su napore da uvere javnost da su riba i drugi proizvodi iz Fukušime bezbedni za jelo.

Prošle nedelje, premijer Fumio Kišida i američki izaslanik u Japanu Rahm Emanuel, između ostalih, jeli su ribu iz Fukušime pred TV kamerama.

Pre puštanja vode, Kina je bila najveća japanska izvozna destinacija za morske plodove, a zabrana Pekinga zabrinula je ljude u tom sektoru.

Poslovanje veletrgovca u Tokiju Jošinobua Jošihašija videlo je da su pošiljke artikala uključujući ostrige, morske ježeve i sjajni alfonsino nekim azijskim susedima „više nego prepolovljene“.

„Prilično nam je teško“, rekao je Jošihaši za AFP na ogromnoj ribljoj pijaci Tojosu u subotu.

„Naročito na mestima kao što su Hong Kong i Makao, šteta je prilično akutna. Od naših klijenata tamo čujemo da njihovi kupci više ne dolaze i da izbegavaju japansku ribu“, rekao je on.

Japanska vlada „trebalo je da učini više da globalno komunicira o bezbednosti vode pre nego što je pusti. Čak i unutar Japana ima ljudi koji kažu da su uplašeni“, rekao je on.

„Uvek sam bio i još uvek sam ponosan na japansku ribu. Naša je najbolja.“

Kišida je već obećao pomoć za industriju, a ministri su, kako se izveštava, trebali da iznesu detalje u ponedeljak.