Američki zvaničnici posećuju sirijski Deir al Zor u pokušaju da smanje arapske plemenske nemire

Američki zvaničnici posećuju sirijski Deir al Zor u pokušaju da smanje arapske plemenske nemire

Visoki američki zvaničnici posetili su u nedelju istočnu sirijsku naftom bogatu provinciju Deir al Zor u pokušaju da smanje ustanak arapskih plemena protiv kurdske vlasti koja destabilizuje severoistočnu Siriju, američke zvaničnike, bezbednosne izvore i stanovnike rekao, piše Rojters.

Arapska plemenska reakcija protiv vladavine kurdske milicije IPG dovela je do sukoba, sa preko 150 ubijenih i desetinama povređenih. Milicija čini okosnicu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD, a ustanak je najveća pretnja njihovoj vladavini otkako su konačno isterali Islamsku državu iz dela severa i istoka zemlje 2019.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Siriju Itan Goldrič i general-major Džoel B Vovel, koji je na čelu koalicije protiv Islamske države, sastali su se sa vođama arapskih plemena i komandantima SDF-a i dogovorili se da se „rešavaju lokalne pritužbe” i „deeskaliraju nasilje što je pre moguće”. i izbegavajte žrtve“, saopštio je Stejt department.

Hapšenje odmetnutog arapskog komandanta prošlog meseca od strane SDF-a izazvalo je nemire koji su ubrzo zahvatili niz gradova od Busajre do Šuhaila, u strateškom naftnom pojasu u srcu arapske plemenske teritorije istočno od reke Eufrat.

Arapski plemenski borci su prvobitno proterali kurdske snage iz nekoliko velikih gradova, ali je SDF počeo da vraća prednost.

Američko vojno prisustvo u oblastima pod kontrolom SDF-a zaustavilo je širenje milicija koje podržavaju Rusija i Iran, koje imaju uporište u oblastima zapadno od oblasti reke Eufrat i za koje zvaničnici SDF-a kažu da iskorišćavaju unutrašnje podele za širenje svog uticaja.

Portparol SDF-a optužio je Iran i vladu Damaska da su poslali plemenske milicije da naprave pustoš na severoistoku Sirije, gde je stacionirana većina od skoro 900 američkih vojnika u zemlji.

Vođe arapskih plemena kažu da su lišeni svog naftnog bogatstva nakon što su snage predvođene Kurdima bacile ruke na najveće naftne izvore u Siriji nakon odlaska Islamske države. Oni se takođe žale da su njihove oblasti zanemarene u korist oblasti sa većinskim Kurdima.

„Želimo ih iz celog Deir al Zora, želimo administraciju tog područja u rukama izvornih arapskih stanovnika“, rekao je šeik Mahmud al Džaralah, plemenski vođa.

Kurdsko rukovodstvo SDF-a poriče da diskriminiše pretežno arapsko stanovništvo pod svojom vlašću, okrivljujući ostatke Islamske države za zastrašivanje lokalnog stanovništva i sprečavanje razvoja te oblasti.

Vašington se zalagao za veće učešće arapskih stanovnika u vođenju njihovih poslova u oblastima SDF, kažu zapadne diplomate.