ECB pokušava da spreči usporavanje evrozone

ECB pokušava da spreči usporavanje evrozone

Evropska centralna banka očekuje da će trenutno usporavanje ekonomije evrozone pomoći u snižavanju inflacije u regionu, izjavio je u petak član Upravnog vijeća ECB-a i šef hrvatske centralne banke Boris Vujčić za Reuters Global Markets Forum.

Vujčić je priznao da je rast slabiji nego što je predviđao regulator, koji je u drugom kvartalu iznosio 0,3 odsto.

„Ako ekonomija uspori značajno brže, to će sigurno brže smanjiti inflaciju“, rekao je kreator politike ECB, dodajući da bi to moglo omogućiti regulatoru da smanji stope „pre ili agresivnije“ i okonča svoju najtežu ikada kampanju pooštravanja monetarne politike. zbog čega su troškovi zaduživanja skočili na sadašnjih 3,75% sa -0,5% pre nešto više nego godinu dana.

Vujčić je, međutim, naveo da rezovi neće biti mogući sve dok ECB ne bude imala jasne dokaze da je inflacija u stalnom kursu ka 2%. Prema poslednjem izveštaju evropske statističke agencije Evrostat, inflacija u zoni evra ostala je nepromenjena u avgustu u odnosu na prethodni mesec na 5,3%, što je više nego dvostruko više od ciljne stope.

Vujčić je takođe napomenuo da otporno tržište rada i dalje proizvodi brz rast plata, što stvara rizik od nastavka skoka cena.

„Pritisci na plate su i dalje prisutni i iz nedavnih podataka ne vidimo da će se značajno smanjiti. Sve dok je tako, bojim se da će poslednja milja [dezinflacije] biti veoma teška.”

Kreator politike je takođe upozorio da bi rast cena mogao da zastane iznad cilja, što bi primoralo ECB da sprovede još povećanja stopa.

„Dolazimo do krajnje stope iako, kako kažemo, ne znamo gde je. Niti ćemo znati u septembru; verovatno u oktobru ili novembru nećemo znati gde je terminalna stopa“, predvideo je on.

Tržišta su, međutim, manje oprezna, podstaknuta padom bazne inflacije, koja isključuje energiju i neprerađenu hranu. Indikator, koji se smatra glavnim pokazateljem kretanja inflacije, pao je na 6,2% sa 6,6% u julu. Eksperti koje je anketirao Rojters predviđaju da će ECB zadržati stope nepromenjene na svom sledećem sastanku kasnije ovog meseca i do kraja godine, a smanjenje se očekuje sredinom 2024.