Netanjahu obećava da će izgraditi zid protiv migranata

Netanjahu obećava da će izgraditi zid protiv migranata

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će izgraditi još jedan granični zid – ovog puta duž istočne granice zemlje sa Jordanom – kako bi blokirao „infiltratore“ migranata usred rastućih tenzija zbog priliva afričkih tražilaca azila.

„Podigli smo ogradu na našoj južnoj granici (Egipat) i zaustavili infiltraciju odatle u Izrael“, rekao je Netanjahu u saopštenju u nedelju. „Time smo zaustavili preko milion infiltratora iz Afrike, koji bi uništili našu zemlju. Sada ćemo izgraditi ogradu na našoj istočnoj granici (Jordan) i osigurati da odatle neće biti infiltracije.

Izraelski lider je izdao svoju izjavu nakon što je sazvao specijalni sastanak ministara u svom kabinetu kao odgovor na masovne nerede u koje su u subotu učestvovali eritrejski migranti u Tel Avivu. On je pozvao svoje ministre da pripreme nove planove za deportaciju ne samo stranih državljana koji su učestvovali u nasilju ovog vikenda, već i drugih afričkih migranata.

Netanijahuova vlada negira izbeglički status većini afričkih tražilaca azila, nazivajući ih „ilegalnim infiltratorima“. Zemlja navodno ima oko 25.000 migranata, uključujući 18.000 iz Eritreje. Mnogi od njih su ilegalno ušli u Izrael prešavši egipatsko Sinajsko poluostrvo. Izraelski zid na južnoj granici završen je u decembru 2013. godine, što je rezultiralo naglim smanjenjem ilegalne imigracije u zemlju.

„Mi ćemo zaštititi naše granice“, izjavio je Netanjahu u nedelju. „Mi ćemo zaštititi našu zemlju.

Premijer je pozvao na „oštre mere“ protiv rivalskih grupa eritrejskih migranata koji su se tukli u Tel Avivu u subotu. Više od 150 ljudi je povređeno, a izgrednici su razbijali izloge i oštetili automobile dok su baratali građevinskim materijalom i kamenjem, prenose mediji. Povređeno je i desetine policajaca.

Izraelska vlada završila je barijeru od 21 milju između južnog Izraela i Jordana u maju 2018. Novi projekat će proširiti tu ogradu ka severu duž istočne granice.