Putin izdaje upozorenje o genetskoj tehnologiji

Putin izdaje upozorenje o genetskoj tehnologiji

Rusija razume „važnost i opasnosti“ genetičke tehnologije i nastoji da održi etički pristup ovoj oblasti istraživanja jer ona na kraju može da proizvede „oružje strašne razorne moći“, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Ruski lider je to rekao dok je razgovarao sa školarcima tokom otvorenog časa 1. septembra povodom početka školske godine. Kratak snimak Putinovog govora objavio je u nedelju na društvenim mrežama novinar Pavel Zarubin.

„[Genetika] je važna i opasna, smatraju stručnjaci. Rečeno je da će oni koji zauzmu vodeće pozicije u oblasti genetike imati u rukama oružje strašne razorne moći“, rekao je Putin.

Rusija je, međutim, i dalje posvećena održavanju etičkog pristupa istraživanjima genetike, nastavio je Putin. Zemlja će se pobrinuti da se „pozitivni temelji“ iza genetike ne pretvore u „pretnju celom čovečanstvu“, dodao je on.

Predsednik je u petak, prvog dana nove školske godine, održao otvoreni čas pod nazivom „Razgovor o tome šta je važno“. Godišnjoj televizijskoj manifestaciji prisustvovalo je oko 30 školaraca koji su ostvarili izuzetna dostignuća, poput osvajanja međunarodnih takmičenja u različitim oblastima.