Ukrajina očekuje bum u proizvodnji dronova, kaže ministar odbrane

Ukrajina očekuje bum u proizvodnji dronova, kaže ministar odbrane

Ukrajina namerava da poveća proizvodnju bespilotnih letelica već ove jeseni, rekao je ukrajinski ministar odbrane u nedelju, pošto zemlja sprovodi sve češće napade dronovima na rusku teritoriju.

Napadi ukrajinskih dronova na rusku teritoriju pojačani su poslednjih nedelja, sa desetinama bespilotnih letelica koje su napadale Rusiju odjednom, nekoliko dana, dosežući čak do zapadnog grada Pskova, 400 milja (600 km) od Ukrajine.

Kijev je koristio i vazdušne dronove za napad na aerodrome i vodene bespilotne letelice za napad na brodove i most na Krimu.

„Mislim da će ove jeseni doći do buma u ​​proizvodnji raznih ukrajinskih dronova: letećih, plutajućih, puzajućih itd., i da će to nastaviti da raste u obimu“, rekao je Aleksij Reznikov za državnu novinsku agenciju Ukrinform.

On je rekao da je jedan od razloga za rast proizvodnje to što su vlasti smanjile razne propise i zakone.

„Tako da smo prepisali propise… i uprostili procese. I verujem da smo i u tome uspeli i dali nam priliku za takav pojačivač. Posebno za proizvođače dronova koji su počeli proizvodnju iz garaža“, rekao je on.

Ukrajina je značajno zavisna od zaliha modernog zapadnog naoružanja, ali se Kijev obavezao da ga neće koristiti na ruskoj teritoriji i za takve napade koristi samo oružje domaće proizvodnje, pre svega dronove.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je uništilo ukupno 281 ukrajinsku bespilotnu letelicu tokom protekle nedelje, uključujući 29 iznad zapadnih regiona Rusije, što ukazuje na razmere rata bespilotnih letelica koje je sada u toku između Rusije i Ukrajine.

Ukrajina je napala nekoliko aerodroma duboko u Rusiji, centar Moskve i vojne baze kako na okupiranom Krimu tako i u regionima blizu ukrajinske granice.

Ukrajinski zvaničnici obično govore malo ili ništa o napadima na ruske ciljeve, ali kažu da je uništavanje ruske infrastrukture od vitalnog značaja za ratne napore zemlje.